Využíváte networking?

Většina nejzajímavějších nabídek pracovních pozic není nikdy uveřejněna. Z pohledu firmy je snadné zjistit některá fakta z vašeho CV. Na druhou stranu z něj celou řadu informací získat nikdy nemohou. Proto se snaží nejprve vybrat z lidí, které znají a kteří byli doporučeni.

Máte-li zvýšit své šance, využívejte networking (vytváření sociálních sítí).

Příprava, založená na znalosti přijímacího procesu, vám pomůže a umožní cítit se při něm sebejistě a v pohodě. Čím více budete vědět o odvětví a firmě, tím větší budou vaše šance. Stejně se budou zvyšovat i s tím, kolik lidí z odvětví a firmy zkontaktujete.

Networking vám získá dobrou pozici

Firmy často vědí, že budou potřebovat nového člověka dlouho před tím, než začnou vytvářet formální specifikaci pozice a rozhodí oficiální sítě. Během této doby obvykle zkoušejí, zda někdo z firmy nezná někoho, kdo by se pro místo hodil.

Proč je networking tak důležitý? Volná pracovní místa, která jsou zveřejněná na internetu nebo v novinách, jsou často prakticky obsazená v momentě, kdy se k nim dostanete. Networking vám dá šanci dostat se k pozici o krok dříve a to v době vytváření podmínek pozice. Budete mít méně konkurence, neboť firma obvykle dokáže pomocí vlastního networkingu shromáždit jen velmi omezené množství uchazečů, z nichž většina bude stejně v zaměstnaneckém poměru v jiné firmě a pravděpodobně nebude připravena tak dobře jako vy.

Stávající zaměstnanci firmy jsou jedním z nejvyhledávanějších zdrojů počátečních referencí a kontaktů – řada firem uvádí, že až 40 – 50 % pozic je zaplněno tímto způsobem. Navíc je na tyto adepty pohlíženo vlídnějším okem, protože již obvykle o firmě něco vědí a byli s ní v kontaktu.

A konečně, networking může být jediná cesta k lokalizaci příležitostí pro ty, po jejichž dovednostech není přílišná poptávka.

Využívání osobních kontaktů k získání pracovního místa

Networking by měl začít u lidí, které znáte – přátelé, rodina, kolegové a známí. Tito lidé nemusí být samozřejmě přímým zdrojem, ale mohou vám poradit s CV, zhodnotit to, jak se prezentujete a pomoci vám identifikovat vaše dovednosti a mají svůj okruh známých a příbuzných, ze kterých se může vyklubat zajímavý zdroj, který vás dovede k získání zajímavé pracovní pozice.

-av-
Zdroj: Wetfeet.com - americký portál s nabídkami zaměstnání a informacemi o trhu práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje Wetfeet.com