Workoholismus se nenosí

O rovnováze v soukromí a práci se dnes mluví všude, protože tato problematika je pro každého z nás velmi důležitá. Workoholismus navíc pomalu začíná vycházet z módy – lidé se spíše snaží věnovat rodině, více dbát na své zdraví a trávit volný čas sportem či kulturou.

Všichni jsme jistě četli rady, jak efektivně pracovat a co dělat ve volném čase. Kdo z nás se však těmito radami řídí? I když se o to snažíme, musíme si přiznat, že se vždycky občas objeví něco, co naši drahocennou rovnováhu naruší.

Problém je v tom, že vše, co je třeba udělat a co se během dne objeví, považujeme za nutné. Slovo „nezbytnost“ či „nutnost“ začíná být univerzální výmluvou, kterou využíváme tehdy, když plánujeme své priority. Když se však nad celou situací zamyslíme, zjistíme, že náš život ovlivňují vždy nějaké externí prvky.

Když děláme vše s tím, že je to nutné, zabíjíme kreativitu. Stále jen na něco reagujeme a zařizujeme se podle toho, co nám život přinese. Je třeba pečlivě zvážit své priority v práci i v soukromém životě a řešit je postupně. Jedině tak získáme nad svým životem lepší kontrolu.

**Datum vydání:** IV/2002
Zdroj: Job Universe - server obsahující strategické tipy pro personalisty i uchazeče o zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Job Universe