Zaloguj se na Facebook a skončíš na dlažbě

V minulých třech letech britští zaměstnavatelé propustili nebo disciplinárně potrestali nejméně 1 700 zaměstnanců kvůli zneužívání Internetu a e-mailu, včetně oblíbených komunitních serverů. Tyto údaje, získané od 65 institucí, ukazují, jak silně se zaměstnavatelé staví proti zaměstnancům, kteří se v pracovní době připojují na servery typu Facebook, MySpace nebo Bebo.

Podle zprávy uveřejněné v deníku The Guardian tráví britští uživatelé serveru Facebook na těchto stránkách průměrně 143 minut měsíčně. Komunitní servery mohou za denní ztrátu produktivity ve výši 130 milionů liber.

Mezi další běžné přečiny britských zaměstnanců patří přílišný objem sledování internetových stránek v práci, prohlížení nevhodných materiálů, jako je pornografie, nebo přeposílání obtěžujících e-mailů. Roste počet zaměstnavatelů, kteří zakazují přístup k nevhodným stránkám.

Mezi nejvíce neoblomné zaměstnavatele v tomto smyslu patří ministerstva. Ministerstvo spravedlnosti například z tohoto důvodu propustilo 30 zaměstnanců a Ministerstvo práce a důchodů dokonce 313. Podobně je tomu u policie. Metropolitní policie propustila 187 zaměstnanců.

Cary Cooper, profesor organizační psychologie a zdraví na Lancaster University, si ale myslí, že zaměstnavatelé by měli být realističtí. Vysvětluje, že Británie je země s kulturou téměř nejdelší pracovní doby v rozvinutém světě. Tuto kulturu vybudovali zaměstnavatelé a pro lidi je přirozené, že potřebují používat počítače pro organizování soukromého života.

-kk-
Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone