Záludnosti virtuálních jednání

Internetové semináře, videokonference, IM a sdílení složek usnadňují firemní komunikaci a snižují náklady na cestování. Mohou ale mít některé nechtěné a často trapné následky. Osobní život je od virtuálního světa jen několik stisků kláves. Špatné nastavení počítače, nevhodný úhel webové kamery a i něco tak neškodného jako tlačítko „hold“ na telefonu mohou vytvářet trvalé kariérní „vzpomínky“. Na rozdíl od přešlapů, které se stanou v osobních jednáních, mohou být ty virtuální snadno zachyceny pro internet, kde vás budou zesměšňovat opakovaně.

Jedním z řešení je pro firmy vytvoření směrnic pro zaměstnance, které jim pomohou řádně firmu tímto způsobem reprezentovat. Pracovníci všech hodností by se měli po stránce technické trochu více vzdělat – v tomto případě se naučit, jak používat různou techniku k prezentaci své práce a osoby na úrovni.

Co na sebe?

Virtuální pravidla odívání se také pro řadu profesionálu potvrdila být matoucím tématem. Základní pravidlo je maximálně se seznámit s komunikační technologií, než ji použijte naživo. Když například vytváříte Webcast, kde firma vysílá video a audio prostřednictvím internetu, mluvčí by se měl obeznámit s kvalitou zvuku a úhlu záběru kamery. Je dobré si dopředu rozebrat, jak budete nejlépe znít a vypadat. Pokud plánujete inkorporaci technologických nástrojů pravidelně, může být vhodné investovat do školení s odborníkem.

Vyhněte se rušivým vlivům

Vyřaďte z činnosti potenciálně rušivé aplikace, třeba IM (instant messaging), než začnete s webovou konferencí. Cokoliv, co byste udělali během osobního jednání, by se také mělo stát při tom virtuálním. Jsou ale věci, které jsou akceptovatelné při osobním jednání, vypadají však velmi nelichotivě na záznamu. Například požívání jídla a pití, i něco tak nevinného jako poškrábání se na nose jsou „ne“. Zapomeňte, že pokud jste dobrým mluvčím, víte, jak se profesionálně uvést i na kameru.  

-av-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online