Zavěste a přednášejte

Možná jste slyšeli story o naivních uchazečích, kteří přijali během pohovoru hovor ze svého mobilního telefonu. Umíte si ale představit, že by někdo mohl telefonovat během své prezentace? Bývalý starosta New Yorku Rudy Giulliani to udělal více než jednou.

Pro řadu lidí se to stalo vděčným diskusním tématem a polemizovali, zda měl tento nápad Giulianiho zlidštit, zda se vůbec choval přirozeně atp. Většina profesionálů se ale shoduje na tom, že pokud nejste Giuliani, není to vůbec dobrý nápad.

Přednášející s věhlasem Giulianiho si může dovolit téměř vše, co by jiného člověka mohlo zesměšnit. A je snadné udělat katastrofální chyby, i když přednášíte bez podobných triků.

Důvod, proč lidé dělají při prezentaci chyby, má dvě základní vysvětlení: nevědomost a strach. Lidé buď nevědí, jak „vypadá“ sebejistota a zkusí něco, čímž dosáhnou zcela opačného výsledku.

Když se příliš zaměřujete na sebe a na svůj strach z chyby, stává se, že jste příliš toporní, máte velký odstup nebo jste moc autoritativní a vaše publikum to vycítí. Pokud se dokážete uvolnit a zaměříte se na něco jako konverzaci s vaším publikem, přijmou vaše poselství ochotněji.

 Pomáhá mít na mysli, že přestože je snadné zaměřit se v čase prezentace na svoji osobu, budete jediní, kdo tak učiní. Publikum se stará především o tom, co se dozví.

-av-

Zdroj: Presentations - informace o technologiích a technikách efektivní komunikace
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentations