Ženy by pracovaly o víkendu

Většina lidí se v pátek po práci těší na víkend s rodinou a odpočinkem. Pro některé je však i víkend pracovní a neznamená to, že by to byla nějaká tragédie. Zaměstnanci na plný i částečný úvazek někdy ve svém rozvrhu ocení spíše práci o víkendu než v tradičním pracovním týdnu. A existuje silná pravděpodobnost, že zejména ženy by rády pracovaly o víkendu, pokud by měly zajištěnou péči o děti.

Trend zájmu žen o práci o víkendu se objevil ve Spojených státech v posledním desetiletí. Souvisel s výrazným nárůstem možností pružné práce a dostupnosti péče o děti. „Feminizace víkendového zaměstnání“ se však dnes rychle stává globálním trendem a odborníci ji zaznamenali i v Evropě. Ženy zde nejčastěji pracují v sobotu v Itálii a Španělsku a v neděli ve Švédsku a Dánsku.

Také v Evropě souvisí víkendová práce žen s možnostmi péče o děti. Zároveň je však spojena i s velikostí sektoru služeb, jména ve Skandinávii. V těchto zemích je práce ve službách i o víkendu běžnější než v industriálních oblastech. A ženy tíhnou právě k zaměstnání ve službách. Sociologové se však v souvislosti s tímto novým trendem ptají, jak se změní struktura rodinného života, když o víkendu bude doma vždy jen jeden rodič.

-kk-

Zdroj: Chicago Tribune - webové stránky amerického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chicago Tribune