"Zlidštěte" vaše lidské zdroje

Co dělat s tím, když si v oddělení lidských zdrojů začnete připadat jako v kleci, kde jste zavaleni papíry, problémy zaměstnanců a stížnostmi manažerů? Server BLR.com radí „zlidštit“ vaše lidské zdroje. Vyzkoušejte následující praktické rady, jak se přiblížit lidem ve vaší organizaci.

  1. Upravte pracovní dobu oddělení HR tak, abyste byli pravidelně k dispozici i zaměstnancům, kteří pracují na pružné pracovní úvazky. Pak dejte těmto zaměstnancům vědět, kdy vás mohou navštívit.

  2. Alespoň několikrát do týdne choďte na oběd nebo kávu do kantýny mezi zaměstnance. Mluvte s nimi a připomínejte, že jste jim k dispozici.

  3. Pravidelně navštěvujte jednotlivá oddělení firmy, například v rámci jejich porad. Předem se domluvte na tématech, o kterých budou zástupci oddělení chtít s vámi mluvit.

  4. Pravidelně se také scházejte s manažery oddělení a mluvte s nimi o jejich potřebách a způsobech, jak jim můžete pomoci.

  5. Vzdělávejte jednotlivé personalisty v různých oblastech HR. Neměli byste mít tým složený jen ze specialistů na úzká témata, kteří nedokáží odpovědět na širší otázky ze svého oboru.

  6. Do programu pro zapojování nových zaměstnanců do firemní kultury začleňujte každého zaměstnance ihned po tom, co nastoupí. Nečekejte, až se sejde více nových zaměstnanců za delší období.

  7. Účastněte se neformálních setkání se zástupci všech oddělení firmy, ať už to bude sklenička někde venku po práci nebo oslava narozenin na pracovišti.

Personalisté by se měli snažit najít si skutečné přátele na všech úrovních firmy, kteří se nebudou bát informovat je o tom, co se ve firmě skutečně děje.

-kk-

Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com