10 tipů pro kvalitní školení

Tento rok slaví britské udílení cen National Training Awards dvacáté narozeniny. Během dvou desetiletí své působnosti ocenilo stovky firem a jednotlivců za úspěch v oblasti školení. Přestože se školící metody během této doby vyvíjely, účel zůstává stejný: vybavit lidi znalostmi a dovednostmi, které potřebují pro výkon své práce za účelem maximalizace výkonu firmy. Autoři prošli příběhy vítězů a vybrali 10 tipů, jak dosáhnout lepších výsledků:

- Znát svůj cíl. Potřebujte vědět, čeho chcete dosáhnout, nastavením jasného cíle zvyšujete své šance dosáhnout ho.

- Jedna velikost nepadne všem. Když je něco momentálně „in“, ještě to neznamená, že to bude fungovat i pro vaše zaměstnance. K čemu vám například bude e-learning, když vaši zaměstnanci nemají základní znalosti v práci s počítačem? Ušijte školení na míru svým potřebám.

- Berte ohledy na různé styly učení. Styl školení je třeba sladit se stylem učení vašich zaměstnanců. Čím lépe budete chápat, co je pro vaše zaměstnance nejlepší a co jim pomáhá, tím lepší výsledky školení přinese.

- Nebojte se přivést odborníky. Kontaktujte konzultanty nebo jiné instituce, které mají potřebné dovednosti nebo expertízu doručit školení, které potřebujete.

- Komunikujte se zaměstnanci. Nezapomeňte sdílet své plány s vašimi zaměstnanci. Vy chápete, proč je školení potřeba. Vědí to ale oni? Lidé se budou učit ochotněji, když uvidí smysl a to, jak zapadají do cílového celku.

- Podpořte své zaměstnance. Mentoring – nebo také individuální poradenství – je v posledních letech stále populárnější. Je zvlášť užitečný pro zaměstnance, kteří jsou školeni pro vůdčí role a management. Možnost pohovořit si o situacích, které může nelehká pozice přinést, může být dobrý způsob, jak budoucí praxi usnadnit. Mentoring je také vhodný pro mladé lidi, kteří přicházejí do náročných pozic bez větších zkušeností.

- Zhodnocujte výsledky. Pokud nebudete sledovat výsledky, nikdy nebudete vědět, na čem jste.

- Učení nikdy nekončí. Jaká je strategie školení ve vaší firmě? Jednorázové školení přinese jednorázový výsledek. To může stačit pro vyřešení určité záležitosti, ale je důležité mít i dlouhodobější představu o tom, jak chcete pomáhat svým lidem růst. Lidé, kteří se opakovaně ptají, jak mohou věci dělat ještě lépe, mívají jen malou konkurenci.

- Oslavujte úspěchy. Dobré zprávy si nenechávejte pro sebe. Dejte příběh na internet nebo do bulletinu.

- Učení se týká všech. Nikdo není příliš starý nebo mladý nebo příliš dlouho ve firmě na to, aby se nemusel učit novým věcem. Nepřehlížejte nikoho kvůli jeho postavení nebo věku.

-av-
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management