8 tipů pro věčné začátečníky

V dnešní době je znalost cizího jazyka jednou z podmínek dosažení úspěchu a postupu v kariéře. Existuje široká škála nabídek, z nichž si můžeme vybrat. Složitější je ale vytrvat. Důležité je proto vycházet z úvahy, k čemu budeme cizí jazyk používat. Když budeme znát účel studia, budou se i lépe měřit pokroky.

Pro začátečníky je důležité také rozvrhnutí času při výuce jazyka. Odborníci doporučují 1,5 hodiny studiu dvakrát týdně a domácí přípravu, která osvojení jazyka ještě urychluje. Vytížení zaměstnanci mohou využít intenzivní výuky, která probíhá čtyři dny v měsíci většinou v některém z rekreačních středisek.

Nejlepším vodítkem při výběru jazykové školy nebo lektora je osobní doporučení od známých. Výhodné je také využít ukázkové hodiny zdarma a přesvědčit se, zda vám daný styl výuky bude vyhovovat. Hlavně je třeba nebát se mluvit a dělat chyby. Jste-li tzv. věčný začátečník, držte se následujících rad:

- Zvolte si reálné cíle a neočekávejte od výuky nemožné.

- Pravidelně hodnoťte své pokroky, abyste si udrželi motivaci.

- Nepřeceňujte své časové možnosti.

- Využívejte všechny možnosti, aby pro vás učení bylo zábavnější. Dívejte se na cizojazyčné filmy, choďte do hospod, kde se setkávají cizojazyčné komunity lidí apod.

- Využijte každé příležitosti ke komunikaci v daném jazyce.

- Nebojte se dělat chyby, dělá je každý.

- Opakujte si nové učivo, poslouchejte hudbu nebo zpravodajské stanice v cizím jazyce.

- Jestliže vám nevyhovuje kurz nebo lektor, nebojte se je vyměnit.

-kk-
Zdroj: iHNed.cz - online zprávy Hospodářských novin
Zobrazit přehled článků ze zdroje iHNed.cz