Cizí jazyk vyžaduje tvrdou práci a silný charakter

Přání k naučení cizího jazyka nestačí, jelikož počáteční nadšení se může brzy vytratit. Vyžaduje to hodně úsilí a také silný charakter - k procesu studia cizího jazyka totiž neodmyslitelně patří pocity zahlcení, znechucení, rozpaků či porážky. Článek se zaměřuje na čtyři nejdůležitější kvality, které představují základ úspěšného studia jazyků.

- Otevřenost a schopnost přizpůsobit se neznámému. Chcete-li studovat cizí jazyk, měli byste být připraveni vykročit z pohodlí do neznáma. Se studiem jazyka souvisí i studium odlišné kultury a schopnost ji přijmout.

- Pokora a uvažování začátečníka. Přijměte fakt, že zejména na začátku budete dělat mnoho chyb a že je nemožné hned vše vědět. Zbavte se své pýchy, abyste získali dostatečný prostor pro nové znalosti.

- Nebát se mluvit a vytrvat. Mistrovství dosahujeme praxí. Většina lidí reaguje velmi pozitivně na ty, kteří se snaží mluvit jejich jazykem, i když jej dosud plně neovládají. Snažte se mluvení procvičovat každý den.

- Trpělivost a závazek vůči cílům. Trpělivost je velice důležitá. Uvědomte si, že když se budete držet svých cílů (např. deset nových slovíček denně, gramatická cvičení, pravidelný poslech atd.), každý den bude snazší, jak budete umět více.

-kk-

Zdroj: Suite 101 - databáze odborných článků nejen pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Suite 101