Cizí jazyky lze studovat v každém věku

Dobrá jazyková škola by měla studentovi nabídnout pravdivé a úplné informace o ceně, kvalitě a šíři svých služeb. Dále by měla zajistit odpovídající studijní prostředí a zaměstnávat učitele s odpovídající kvalifikací. Student by se měl nejprve zúčastnit vstupních testů, které pomohou k zařazení do správného kurzu. Měl by pak mít jasnou představu, co se v kurzu naučí a jak bude probíhat výuka. Mezi další kvality dobré jazykové školy patří nabídka mezinárodně uznávaných zkoušek.

- V 5 letech. Malé děti se nejlépe učí cizí jazyk pomocí her nebo básniček. Nejvhodnější jsou kurzy, které se konají jednou týdně 90 minut. Existují také dvojjazyčné jazykové školky. Půlroční kurz v jazykové škole přijde na 3 až 4 tisíce. Dvojjazyčná školka stojí 11 až 15 tisíc měsíčně. Rodiče by měli vybrat jazykovou školu, která se na malé děti přímo specializuje.

- V 15 letech. U náctiletých je vhodné spojit výuku jazyka s jejich zájmy. Může jít o poslech zahraničních písniček, životopisy herců nebo profily sportovců v cizím jazyce. Vyplatí se také investice do jazykového pobytu nebo tábora. Půlroční kurz v jazykové škole stojí 4 až 5 tisíc. Dvoutýdenní studentský kurs v Británii přijde asi na 25 tisíc korun.

- Ve 25 letech. Mladí lidé v tomto věku většinou již vědí, pro jaký účel jazyk potřebují. Mají větší motivaci a studiu se věnují. Při výuce je dobré střídání poslechu, mluvení, prezentace a psaní souvislých textů. Dva 90minutové kurzy týdně stojí na půl roku 5 až 6 tisíc. Mezinárodní jazykové zkoušky vyjdou zhruba na 4 tisíce. V tomto případě je vhodné vybrat si institut specializovaný na jeden jazyk.

- Ve 45 letech. V této věkové skupině jsou studenti, kteří s jazykem teprve začínají. Vzhledem k horší paměti je u nich důležité opakování slovíček a gramatiky. Jazyk se nejlépe naučí při navození konkrétních situací. Druhou skupinou tvoří ti, kteří studují kvůli zaměstnání nebo výjezdu do zahraničí. Půlroční kurz, na který lidé docházejí dvakrát týdně 90 minut, přijde na 5 až 7 tisíc. Pro seniory existují i slevy. Vhodné je najít přímo školu, která nabízí speciální kurzy pro starší skupiny.

-kk-

Zdroj: iHNed.cz - online zprávy Hospodářských novin
Zobrazit přehled článků ze zdroje iHNed.cz