Člověk člověku mentorem

Dovednosti a tvrdá práce patří k základním předpokladům úspěšné kariéry. Hodně však může pomoci i mentor – zkušenější osoba v daném oboru, která vás dokáže vést a pomáhat s profesionálním rozvojem. Řada firem a organizací má vlastní formální programy mentorování, mentora si však každý může najít i sám.

- Rozhoďte sítě. Najděte si široký okruh potenciálních mentorů tím, že se zmíníte všem ve svém okolí o tom, že hledáte mentora. Pak si sestavte seznam těch, které byste jako mentory získali nejraději – lídrů ve vašem oboru, šéfů, obdivovaných osobností atd.

- Začněte při zemi. Skvělé mentory můžete často najít přímo ve vaší kanceláři. Neoslovujte je však s žádostí o mentorování hned, abyste je zbytečně neodradili. Počkejte na vhodnou příležitost, například poté, co přednesou zajímavou prezentaci. Můžete začít tím, že se zeptáte, odkud čerpají své informace.

- Prověřte si potenciální mentory. Než je požádáte o spolupráci, snažte se o nich zjistit co nejvíce. Přečtěte si jejich životopis, odborné články a další informace, které dnes velmi jednoduše naleznete na internetu.

- Udělejte první krok. Je-li potenciální mentor vnímavý vůči vašim otázkám a zájmu, požádejte jej o krátkou schůzku. Zaměřte se na to, jak můžete zdokonalit své dovednosti, abyste lépe sloužili svému zaměstnavateli, nikoli na to, aby vám mentor zajistil vyšší pracovní pozici.

- Řiďte se jejich radami. Mentoři často radí svým svěřencům, aby si přečetli určitou knihu, vstoupili do určité organizace apod. Tyto rady byste neměli přehlížet. Minimálně tím získáte příležitost k další diskusi.

- Naučte něco na oplátku. Mentorování není jen jednostranný vztah. To, že nemáte tolik zkušeností, ještě neznamená, že nemůžete nic nabídnout na oplátku. Naopak můžete přijít s novou perspektivou, seznámit mentora s něčím, co dobře umíte vy.

- Sledujte čas. Uvědomte si, že pomoc s vaší kariérou není pro mentora zaměstnání. Hledejte způsoby, jak zajistit, aby pro ně vaše setkání byla co nepohodlnější.

-kk-

Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com