Co hýbe světem e-learningu?

Ilustrační snímek

Globální trh s e-learningem velmi rychle roste. Do pěti let by měl překonat hranici 200 miliard dolarů. S rychlým rozvojem přicházejí také určité změny ve formě i obsahu elektronických kurzů. E-learning je stále individuálnější, lépe načasovaný a technologicky dokonalejší. Nejaktuálnější trendy v oblasti elektronického vzdělávání pro firmy shrnul server Training Magazine.

1. Big data a personalizace

E-learningové platformy umožňují sběr stále více dat o tom, čeho zaměstnanci dosáhli, jaký vzdělávací obsah je zajímá či jakou formou se chtějí učit. V propojení s personálními informačními systémy, systémy CRM či LMS dokáží lépe zacílit individuální rozvoj zaměstnanců.

2. Gamifikace

Zapojování herních prvků do vzdělávání kombinuje personalizaci s interaktivitou. Může být velmi efektivní, vyžaduje však důkladné porozumění kompetencím a nedostatkům zaměstnanců. Vzdělávací hry rozhodně nejsou jen pro zábavu.

3. Mobilní učení

Takzvaný m-learning je přirozeným důsledkem masového rozšíření mobilních technologií. Okamžitý přístup zaměstnanců ke vzdělávacímu obsahu prostřednictvím mobilních zařízení přestává být nadstandardem a stává se normou.

4. Rozšířená realita

Koncept tzv. rozšířené reality spočívá v doplnění určitého reálného předmětu či prostoru o další digitální prvky. Zaměstnanci si pak mohou na počítači vyzkoušet různé hypotetické situace v reálném prostředí své práce. Technici mohou zkoušet nové stroje, aniž by jim hrozil úraz. Obchodníci mohou komunikovat s virtuálními zákazníky.

5. Cloud

Cloudové platformy dnes již zajišťují vysokou úroveň ochrany dat a zaměstnavatelé je využívají stále častěji, protože se snadno používají a spravují. Odpadá nutnost instalovat software na každý počítač a najímat specialisty pro správu vzdělávacích systémů.

-kk-

Zdroj: Training Magazine - portál předního amerického časopisu o vzdělávání a profesionálním rozvoji
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Magazine