Co je koučování pro osobní rozvoj?

Koučování má různé podoby, z nichž jedna je pomoc při osobním rozvoji. Aby člověk pochopil, co to znamená, musí nejprve vědět, co je to osobní rozvoj. Je to cesta k tomu, aby se měl dobře prostřednictvím změny chování a sebezdokonalování. Jde o to, aby si užíval svůj život tím, že bude vědomě zlepšovat sebe i podmínky, v nichž žije. Může jít o jednu oblast života, ale i celkový přístup. Podstatné je, že jde o dlouhodobý proces, na jehož počátku stojí potřeba a přání změny, ale jednotlivci chybí znalosti nebo nástroje, jak jí dosáhnout. Pak přichází na řadu právě osobní kouč.

Smyslem koučování k osobnímu rozvoji je vzdělávat a motivovat jednotlivce, který touží po pozitivní vizi ve svém životě. Odborník na tuto problematiku se nazývá Life coach a učí měnit chování, ať už jde o lepší vztahy s okolím nebo například mluvení na veřejnosti. Poskytuje podporu a důležitou zpětnou vazbu. Podobně jako osobní trenér pomáhá utvářet vaše tělo, osobní kouč pomáhá utvářet vaši osobnost a život.

V životě se stává, že přicházíme o sebevědomí nebo zažíváme věci, o nichž si myslíme, že nejdou překonat. Osobní kouč umí ukázat, že to jde. Ne každý osobního kouče potřebuje. Pokud však ve svém životě neumíte překonávat překážky, může být pro vás tím pravým. Nemusíte se protloukat sami. Máte možnost plně rozvinout svůj lidský potenciál. Prvním krokem k sebezdokonalení je uvědomění vlastních slabostí. Další krok pak spočívá v tom, najít někoho, kdo vám pomůže.

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com