E-learning nemusí nudit

V poslední době se objevují výzkumy, které říkají, že e-learning je pro vedoucí pracovníky nudným vyrušením od práce. Samozřejmě existuje mnoho nudných e-learningových programů. Na druhou stranu se vyrábí i řada kvalitních e-learningových prezentací, pokud však o ně studující nemají skutečný zájem, jeví se jim nudné.

Když e-learning začínal, výrobci byli spokojení, když příjemci seděli u počítačů a učili se čemukoli, co nemuselo ani příjemně vypadat, ale hlavně fungovalo. Stačila on-line powerpointová prezentace doplněná o prvky audia nebo videozáznamy odborníků kreslících diagramy na tabuli. Bylo to podobné jako u prvních automobilů. Ty také nevypadaly nejlépe, ale plnily svůj účel při přepravě z bodu A do bodu B.

Od té doby udělaly technologie a techniky pro vytváření e-learningu velký pokrok. Stále sice existují poskytovatelé, kteří umisťují text do powerpointových prezentací a říkají tomu e-learning, situace se však v mnohém výrazně zlepšila. Výzkumy dokládající nespokojenost uživatelů vypovídají spíše o špatné práci oddělení lidských zdrojů při propagaci výhod e-learningu. Pak tu jsou další překážky v podobě vytížení manažerů, kteří by měli e-learning využívat, a jejich motivace.

Co tedy očekávat o dalšího vývoje? Poskytovatelé e-learningu by se měli ujistit, že vytvářejí interaktivní obsah, který dokáže oslovit a nadchnout uživatele. Manažeři by si současně měli uvědomit svou krátkozrakost a neodmítat možnost rozvoje, která může být nejen velmi účinná a nenákladná, ale i zábavná.

-kk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues