E-learning zajímá stále více firem

Spolu s tím, jak organizace hledají časově i nákladově efektivní vzdělávací řešení, se žhavým tématem opět stává e-learning. Článek shrnuje důležité klíčové záležitosti, které mohou firmám pomoci s rozvojem tohoto druhu vzdělávání. Vychází ze zkušeností bývalého ředitele vzdělávání a rozvoje v britské BBC Nigela Painea.

- Začněte jednoduše. Můžete spustit pilotní materiál na serveru někoho jiného za minimální náklady a soustředit se na vytvoření kvalitní vzdělávací zkušenosti.

- Posilte marketing. Jen to, že poskytujete e-learning, ještě neznamená, že si k vám všichni najedou cestu. Měl by být zajímavý a nastavený v zajímavém prostředí.

- Předem se vypořádejte s přístupovými problémy. Účastníci, kteří se nebudou moci připojit k vašemu programu, budou mít zásadní vliv na váš celkový úspěch.

- Získejte si sponzora v nejvyšším vedení, který za vás bude lobovat a zajistí celé vaší věci profil.

- Přemýšlejte, jak budete měřit to, co se účastníci naučí a s tím spojený vliv na celou organizaci. O této záležitosti byste neměli začít uvažovat až ve chvíli, kdy vás někdo požádá o data.

- Nepředpokládejte hned zpočátku velkou investici do systému řízení vzdělávání. Nejprve ověřte svůj model, zvažte jeho pronájem nebo vypůjčení. Hledejte někoho, kdo se s vámi podělí o rizika.

- Pamatujte si, že méně je více. Spuštění 2000 kurzů není tak moudré rozhodnutí jako výběr 20, které budou zacílené na vaše potřeby. Myslete na kvalitu, nikoli kvantitu.

- Zvažte zapojení neformálního učení. Nesoustřeďte se jen na kurzy, ale na prostředí. Pokud sdělíte svému šéfovi, že vaše řešení rozšíří odbornost v organizaci a podpoří kulturu sdílení, bude to chtít slyšet pravděpodobněji.

- Sledujte, co dělají ostatní. Budujte kontakty a seznamujte se s malými i velkými, rychlými i pomalými, jednoduchými i složitějšími řešeními, která můžete využít.

- Myslete reálně. Řešte identifikovatelné problémy, rozvíjejte dovednosti a odbornost a rychleji napravujte chyby. Je doba, kdy musíte uvažovat o celkových hospodářských výsledcích, nejen o tom, co by mohlo být hezké.

- Buďte radikální. Připravte se vynechat něco, co dosud probíhá tváří v tvář, a nahraďte to e-learningem.

- Dejte v sázku svou pověst, abyste ukázali, že své řešení myslíte vážně.

- Nebojte se využívat semináře, synchronní on-line třídy, individuální učení nebo koučování, aby váš program fungoval.

-kk-

Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone