Evropská komise stanovila podmínky pro využívání ultra-širokopásmové technologie

Evropská komise přijala rozhodnutí, jímž stanovila podmínky pro využívání ultra-širokopásmové technologie (UWB – Ultra-wideband), které bude využívat nová generace bezdrátových elektronických přístrojů. Rozhodnutí Komise harmonizovat rádiové frekvence dá s velkou pravděpodobností impuls trhu s bezdrátovými službami a výrobky, jako jsou notebooky, mobilní telefony nebo televize.

Cílem je zajistit, aby všech 27 členských zemí využilo pro tuto technologii stejné rádiové frekvence. Tím by se mělo předejít rušení jiných sektorů, jakými jsou například mobilní operátoři nebo televizní vysílání, které rovněž využívají rádiového spektra. Opatření současně umožní, aby bylo možné využívat všechny bezdrátové přístroje na jakémkoliv místě v EU, a tím vytváří jeden velký trh pro výrobce.

Díky technologii UWB bude mít řada elektronických přístrojů, které byly do dnešní doby připojeny kabelem, svou bezdrátovou alternativu, jež bude schopna přenášet data velmi vysokou rychlostí a současně přitom bude využívat méně energie. Zařízení budou spolu navzájem moci souvisle komunikovat, nezávisle na jejich poloze v pásmu.

-tk-

Zdroj: EurActiv.cz - český informační portál o dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EurActiv.cz