Firemní vzdělávání v roce 2008

V následujícím roce budou mít na firemní vzdělávání zásadní vliv tři trendy.

- Vzdělávací programy řízené talenty. Obchodní poptávka po integrovaných řešeních řízení talentů bude mít letos největší vliv na firemní vzdělávání. Zaměří se zejména na oblast rozvoje vůdcovství, integrace nových zaměstnanců a rozvoje kariéry. Tyto komplexní a dlouhodobé vzdělávací programy budou žádat analýzu kompetencí, smíšené vzdělávací aktivity a nové úrovně integrace s plánováním rozvoje a řízením výkonnosti.

- Nové vzdělávání podle potřeb. Již v minulých letech se hovořilo o rychlém e-learningu, podpoře výkonnosti a neformálním učení. Všechny tyto typy vzdělávání nabízejí určitou úroveň vzdělávání podle potřeb. V následujícím roce to však bude znamenat ještě větší bezprostřednost, personalizaci a důležitost. Díky vyhledávačům, jako je Google, nástrojům RSS či portálům typu YouTube mohou dnes zaměstnanci najít odpovědi na své otázky ohledně práce nebo firmy v několika vteřinách. Očekává se rozvoj systémů pro řízení obsahu na základě potřeb, jednoduchých vzdělávacích portálů a využití zaměstnaneckých profilů k vytváření miniportálů pro vysoce relevantní podporu.

- Samostatně publikovaný obsah. Asi 70 procent celkového objemu firemního vzdělávání probíhá prostřednictvím zkušeností z praxe. Znamená to, že nejlepší instruktory a vzdělávací zdroje máte přímo ve svých řadách. Důležité je proto naučit se je efektivně sdílet. Očekává se větší využívání blogů a nástrojů typu wiki, vytváření komunit spolupracovníků a větší důraz na neformální vzdělávání.

-kk-
Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer