HR faktory Lean Six Sigma ve výrobních společnostech

Ilustrační snímek

Zavádění systému Lean Six Sigma se na první pohled týká toků procesů, hodnot a hledání možností pro finanční úspory. Stejně důležitý je však aspekt strategie řízení lidských zdrojů firmy. Server IndustryWeek.com upozornil na čtyři základní faktory v oblasti náboru a školení zaměstnanců, které je třeba v této souvislosti pečlivě zvážit ve výrobních společnostech.

1. Školení není nákladová položka

V praxi se často stává, že na školení zaměstnanců není čas, když výroba jede naplno, a nejsou peníze, když se výrobě daří hůře. Úspěšná implementace Lean Six Sigma však vyžaduje učící se kulturu, v níž nebude vzdělávání zaměstnanců vnímáno jako zbytečný náklad, ale jako něco samozřejmého.

2. Schopnost vnímat problémy a přicházet s řešeními je důležitá pro všechny pozice

Již při přijímání dělníků a technických odborníků do výroby je třeba hledět na to, zda jsou kromě svých tvrdých dovedností také schopni vyhodnocovat různé situace, vidět problémy a navrhovat řešení.

3. Manažeři nemají být diktátoři

Lean Six Sigma učí manažery, jak přestat s rozdáváním příkazů a začít facilitovat diskuse a sbírat zpětnou vazbu ohledně možností zefektivňování firemních procesů. Teprve pak mohou se svými týmy uvádět zlepšení do praxe.

4. Lepší procesy jsou týmová záležitost

Zaměstnanci ve výrobních společnostech byli tradičně vedeni k optimalizaci individuální výkonnosti, Lean Six Sigma je však týmová záležitost. Směřuje k plnění týmových a celofiremních KPIs.

-kk-

Zdroj: IndustryWeek.com - Server amerického časopisu Industry Week, který se zaměřuje na řízení výrobních podniků.
Zobrazit přehled článků ze zdroje IndustryWeek.com