Jak na jazyky ve starším věku?

Znalost cizích jazyků je dnes jednou z podmínek úspěšného uplatnění na trhu práce i v běžném životě. Největší problém představuje pro dospělé nad čtyřicet let a seniory, kteří si často musejí své vzdělání v tomto oboru doplňovat, i když se v tomto věku chuť učit novým věcem spíše snižuje. Vzhledem k věku, omezenému volnému času a dalším faktorům proto někteří odborníci doporučují, aby starší lidé navštěvovali kurzy zaměřené přímo na jejich věkovou skupinu.

Výhodou těchto kurzů je zejména chybějící tlak stačit v tempu výuky či probíraných tématech mladším studentům. Studenty také motivuje, když vidí, že se jejich vrstevníci při studiu potýkají se stejnými problémy. Odpadá také strach ze zesměšnění před mladšími lidmi.

Ne vždy je však takový kurz jedinou správnou volbou. Pokud totiž starší člověk neočekává od jazykového kurzu jen praktické výsledky (např. lepší uplatnění na trhu práce), ale chce celkově rozvíjet svou osobnost, neměl by být vyčleněn pouze mezi seniory. Záleží proto na každém studentovi, pro jaký typ kurzu se rozhodne.

-kk-

Zdroj: iHNed.cz - online zprávy Hospodářských novin
Zobrazit přehled článků ze zdroje iHNed.cz