Jak se dostat na střední školu v USA

Dostat se na studium americké střední školy je snem mnoha teenagerů. A sny se mají plnit, takže není důvod, proč se na americkou high school nedostat.

Nejen studenty, ale také jejich rodiče neminou důležité otázky jako, jak správně vybrat školu, jaké jsou hlavní požadavky a formality nutné pro vyřízení žádosti, zda máte nárok na stipendium nebo zda je na překážku nedostatečná znalost jazyka.

Pojďme se podívat na možná úskalí, která na vás čekají při hledání odpovědi na otázku, jak se dostat na střední školu v USA.

Z jakých středních škol v USA můžete vybírat

Ve Spojených státech amerických existují dva typy středních škol: soukromé a veřejné. Studovat můžete na obou z nich. Vyšší kvalitu výuky nabízejí soukromé školy, musíte zde však počítat s vysokým školným.

Na veřejných školách, které jsou zařazeny do takzvaného systému SEVIS, lze studovat za velmi přijatelných finančních podmínek. Studovat můžete i na ostatních středních školách, které v tomto systému nejsou, musíte k tomu však využít zprostředkovatelských služeb některé ze studentských agentur.

Základní požadavky pro studium na americké střední škole

Pro studium na veřejné škole za oceánem musejí zájemci splňovat několik požadavků. V době nástupu do programu musejí spadat do věkové kategorie 15–18,5 let a mít adekvátní znalosti angličtiny.

Znalost cizího jazyka musí odpovídat minimálně úrovni intermediate a vyžadováno je také dobré hodnocení od učitele angličtiny. Uchazeči navíc podstoupí jazykový test ELTIS, v němž je třeba získat určitý počet bodů.

Studijní průměr uchazeče ze všech školních předmětů nesmí být horší než tři. Kromě toho musejí uchazeči být emocionálně vyspělí a v perfektním zdravotním stavu. Požadavky pro přijetí na soukromou školu jsou podstatně flexibilnější a liší se škola od školy.

Možnosti (ne)zprostředkování studia

Možností, jak do USA vyrazit, je hned několik. Do zařizování studijního pobytu se můžete pustit takzvaně na vlastní pěst, kdy si sami zjistíte veškeré možnosti, nebo můžete využít služeb některé z agentur, která se zprostředkováním studia na střední škole v USA zabývá.

Studentské agentury zprostředkovávají zejména studium na veřejných středních školách, které jsou díky nízkému školnému dostupné většině uchazečů.

Jak už bylo řečeno výše, soukromé školy nabízejí vyšší kvalitu výuky, možnost výběru lokality nebo konkrétní školy. Za to si však musíte připlatit v podobě vyššího školného. Většina agentur vám samozřejmě zpřístupní studium i na tomto typu amerických středních škol.

Nárok na stipendium

Uchazeči o studium na soukromé střední škole v USA, kteří jsou nadprůměrně inteligentní nebo mají talent (sport, hudba, studovaný odbor), mohou zkusit zažádat o stipendium.

Stipendia na soukromých středních školách v USA pro vás dokážou zajistit některé specializované agentury. I tak však musíte počítat s minimálními náklady na pobyt ve výši od 20 tisíc amerických dolarů ročně.

Poslední formality pro úspěšné vyřízení studia

Kromě hlavních a zásadních požadavků, o kterých jsme se již zmínili výše, musejí uchazeči splnit ještě několik dalších věcí. V první řadě je to již zmíněný jazykový test ELTIS a krátké interview, jehož cílem je ověřit úroveň jazykových schopností, jako je mluvení, porozumění či znalost gramatických jevů.

Jakmile uchazeč projde jazykovým testem, musí absolvovat administrativní kolečko, kde jej nemine vyplnění přihlášky do vybraného programu, zdravotní prohlídka, návštěva ambasády za účelem získání víza a několika dalších úřadů.

Pokud uchazeč využívá služeb studentské agentury, veškeré dokumenty pak předá agentuře. Agentura posílá dokumenty do USA a často spolupracuje s některou z místních neziskových organizací, které zajistí pobyt v hostitelské rodině, podporu koordinátora po celou dobu pobytu a další potřebné věci.

(Ne)znalost jazyka

Pokud zájemce o studium na americké střední škole trápí nedostatečné znalosti angličtiny, není třeba zoufat. Do USA může nejprve vyrazit na jazykový kurz. Na výběr je několik variant.

Cenově výhodnější jsou semestrální kurzy v rozmezí 20–26 studijních týdnů nebo kurz, který trvá jeden akademický rok, tedy 32 studijních týdnů. Během jednoho akademického roku se díky intenzitě studia lze posunout až o tři jazykové úrovně výše.

Studovat angličtinu však můžete i kratší dobu. V nabídce jsou už dvoutýdenní kurzy pro mládež i pro dospělé. Na výběr máte také kurzy s různou úrovní angličtiny od začátečníků až po velmi pokročilé.

Studovat můžete ve skupině nebo individuálně nebo můžete vycestovat do Ameriky s cílem připravit se na jazykovou zkoušku. Nejpopulárnější mezinárodní zkoušky jsou zejména anglické FCE, CAE a CPE nebo americký TOEFL.

A protože život není jen o studiu, můžete si k lekcím angličtiny přidat ještě lekce golfu, tenisu, tance nebo třeba vaření.

Výběr jazykového kurzu v zahraničí

Nejdůležitější roli při výběru jazykového kurzu v zahraničí hrají finance. Cena jednotlivých kurzů se přirozeně liší podle jejich délky, lokality, úrovně a dalších parametrů.

Výhodou jazykového pobytu v zahraničí oproti studiu na střední škole je, že nemusíte vyplňovat žádné zdlouhavé přihlášky nebo obíhat lékaře. Co vás však nemine, je cesta na americkou ambasádu, kde si budete muset vyřídit patřičné vízum.

Při zařizování jazykového kurzu v USA se opět můžete obrátit na agenturu, která vám se vším pomůže a zajistí nejen samotnou výuku, ale také ubytování, cestovní pojištění, letenku nebo vízum.