Jak se stát šťastlivcem

Někteří lidé prostě mají ve své kariéře štěstí. Nebo ne? Podle Susan RoAne, autorky nové knihy Jak si vytvořit vlastní štěstí, jsou tito šťastlivci ve skutečnosti skvělí v navazování a udržování kontaktů a nebojí se dělat ve své kariéře změny. Zmiňuje osm charakteristik, které jim pomáhají na cestě kupředu:

- Šťastlivci hovoří s cizími lidmi – jednoduchá konverzace se může změnit ve skvělou příležitost a vyvolat skvělé nápady. Nikdy nevíte, koho potkáte.

- Vedou všední hovory – projevují osobní zájem a najdou si čas na rozhovor s lidmi, které vidí každý den. Když se zeptají: „Jak se máš?“, tak opravdu poslouchají odpověď.

- Trousí jména – nechlubí se tím, kolik lidí znají, ale hledají společné přátele a známé, což vytváří osobnější vztahy a otevírá dveře.

- Naslouchají a poslouchají – dávají pozor, co se děje kolem nich, což je staví do dobré pozice k požádání o pomoc nebo nabídnutí pomoci. Také se tím učí nové věci ze svého oboru, kam směřuje, co potřebuje a kdo je důležitý.

- Žádají o pomoc a nabízejí pomoc – nemusí se dostávat nahoru svépomocí, nestydí se požádat o pomoc, když ji potřebují, a poskytnou ji, když můžou.

- Odbíhají z cesty – talent není jen výsledek výcviku a vzdělávání, využívají všechny své dovednosti k úspěchu, nejen ty získané formálním tréninkem.

- Odcházejí včas a s grácií, nepálí za sebou mosty – ví, kdy odejít jinam, nebo ukončit kariéru. Zachovávají si respekt a vztahy a kontakty.

- Říkají „ano“, když ve skutečnosti chtějí říct „ne“ – nebojí se účastnit nových věcí, i když je ošidí o čas. Nepřetěžují se, ale uvažují o možnostech, kdyby řekli „ano“.

-ba-

Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com