Jak si správně vybrat kouče

Koučování se v posledních letech stalo jedním z nejefektivnějších způsobů kultivování profesionálních a osobních dovedností jednotlivců i týmů. Má prokazatelné výsledky. Magazín Fast Company například udává, že kouče najímá 40 procent z pěti set nejbohatších amerických společností. Vybrat si správného kouče však není jednoduché.

Nejprve je důležité vědět, co vlastně koučování obnáší. Je to dialog mezi koučem a jeho svěřencem. Učí lépe komunikovat, volit priority, efektivně prezentovat, porozumět vlastním silným stránkám a určovat potřebné nové kompetence. Probíhá buď na osobní (životní), obchodní nebo manažerské bázi.

Obchodní kouč by měl mít jisté formální vzdělání a rozumět organizační dynamice a firemní kultuře. Zajímejte se také o to, zda je členem odborných organizací, publikuje články nebo knihy či nabízí kromě koučování ještě jiné služby.

Úkolem kouče je nabídnout nové pohledy na vaši činnost. Měl by poskytovat podporu ke zdokonalení vašich dovedností a rozvoje kreativity. Měl by být schopen naslouchat, pozorovat a mít individuální přístup. Ujistěte se proto, že kouč, kterého si vyberete, bude mít zkušenosti z vašeho odvětví a bude mluvit stejným jazykem. Řada terapeutů je například dobrými kouči v osobním rozvoji, postrádá však zkušenosti se zdokonalováním vůdcovského stylu nebo pracovní výkonnosti.

Vždy se seznamte se životopisem a minulostí příslušného kouče. Navštivte jeho webové stránky a seznamte se s tím, jak se prezentuje. Zajímejte se o reference, které si budete moci ověřit. Při výběru také nepodceňujte svůj instinkt. Zvolte jen takového člověka, který vám bude rozumět a pochopí vaše potřeby, aniž by vás soudil.

-kk-

Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher