Jak vyhrát (na) rekvalifikaci

Příběh ze života: Lenka (48) let. 25 let v zaměstnání, 2 dospívající děti, s manželem splácejí hypotéku na dům. Zůstala bez práce. Kdyby její příjem nebyl pro rodinu nutný, byla by snad i ráda. Už dlouho cítila, že potřebuje změnu. Jenomže … nebyl čas, nebyla energie, nebyly peníze navíc. A moc jich není ani teď. Musí na úřad práce. Podporu dostane. Ale co bude dál? Šok. Úřednice jí nabízí rekvalifikaci zdarma. Kurz v hodnotě až do 50 tisíc, v oboru, který ji zajímá a má dobré šance na pracovním trhu. Lenka jen zírá. Nevěděla, že je něco takového možné! Podobných lidí, mužů i žen různého věku a v různých životních situacích jsou stovky. Možná tisíce.

učebna Centrum služeb pro podnikání

Co je rekvalifikace a komu pomáhá?

Rekvalifikace označuje získání nové kvalifikace nebo rozšíření kvalifikace současné. Mohou ji provádět pouze vybrané vzdělávací instituce s akreditacemi konkrétních ministerstev, jako například Centrum služeb pro podnikání z pražských Vinohrad.

Kromě uchazečů o nové zaměstnání, kteří jsou, podobně jako Lenka, v evidenci úřadu práce, je rekvalifikace určená například pro

  • ženy a muže po rodičovské dovolené, kteří se vracejí zpět do zaměstnání,

  • zaměstnance, kteří si potřebují zvýšit nebo obnovit kvalifikaci,

  • absolventy škol, kterým se nedaří najít pracovní místo ve vystudovaném oboru.

Rekvalifikační kurz lze hradit z vlastních zdrojů, nebo ze zdrojů zaměstnavatele, pokud zaměstnance do kurzu vysílá. Pro uchazeče a zájemce o zaměstnání může být rekvalifikace zcela zdarma. K získání této příležitosti je ale potřeba přistoupit aktivně. A k tomu je důležitá informovanost.

Rekvalifikace přes úřad práce. Jak na to?

Nárok na rekvalifikaci pro uchazeče a zájemce o zaměstnání evidované na úřadě práce je zakotvený v zákoně.

Všichni uchazeči a zájemci o zaměstnání, kteří jsou v evidenci úřadu práce, mají podle ustanovení §109 a zákona o zaměstnanosti možnost vlastního výběru rekvalifikačního kurzu. Vynaložená částka na zvolenou rekvalifikaci pro 1 uchazeče na období 3 let je maximálně 50 000 Kč.

Uchazečem o zaměstnání se rozumí fyzická osoba, která je bez práce a je evidovaná na úřadě práce. Méně známým faktem je, že o rekvalifikační kurz může požádat i zájemce o práci. Ten sice vykonává své zaměstnání, ale chce ho změnit nebo je ohrožený jeho ztrátou. Pokud se přihlásí na úřadě práce, může zájemce o zaměstnání požádat o rekvalifikační kurz zdarma, stejně tak, jako uchazeč.

Fakta hovoří jasně. Spadáte-li do některé z uvedených skupin, můžete přes úřad práce získat rekvalifikační kurz zdarma. Vyberete si kurz v akreditované instituci a vyplníte potřebné formuláře.

Bojíte se „papírování“?

Jestliže se rozhodnete pro studium v Centru služeb pro podnikání, ochotně vám s ním pomohou. Stačí, když si na úřadě práce vyzvednete formulář „Zájem o zvolenou rekvalifikaci“. Poté kontaktujte Centrum služeb, kde pro vás rádi připraví další přílohy (kalkulace ceny, kopie schválené akreditace, obsahová náplň vybraného rekvalifikačního kurzu a potvrzení o ceně kurzu).

Formulář i s přílohami předáte úřadu práce ke schválení. Schvalovací proces zpravidla trvá 4 týdny a bere v úvahu zejména dosavadní kvalifikace, zdravotní stav, schopnosti a zkušenosti. Významnou roli hraje také zdůvodnění, proč máte o rekvalifikaci zájem. Vlastní iniciativa a zájem o rozšíření kvalifikace je hodnocený vždy pozitivně.

Svěřte se odborníkům

Na co je třeba se při výběru vhodného kurzu zaměřit? Kateřina Langhammerová, jednatelka Centra služeb pro podnikání, které své služby v oboru rekvalifikace poskytuje spokojeným posluchačům již 14 let, dává následující tipy:

  • Dobře zvažte, zda si volíte kurz, který odpovídá nejen vašim zájmům, ale také vašim přirozeným schopnostem, času a kapacitám.

  • Ověřte si, jaké reference dávají posluchači vámi vybrané vzdělávací instituce.

  • Zjistěte si počet studentů v kurzu, počet výukových hodin, vyžádejte si ukázky studijních materiálů a podrobný obsah celého kurzu. Nebojte se pečlivě vybírat.

A v Centru služeb pro podnikání je výběr rekvalifikačních kurzů opravdu široký. Vzdělávat se můžete v oboru účetnictví a mezd, daní, administrativy, personalistiky, managementu, marketingu, podnikání, reklamy nebo například počítačové gramotnosti. Díky efektivní metodice studia a kvalifikovaným lektorům z praxe se nový obor naučíte už za 1 až 3 měsíce. Po závěrečné zkoušce získáte osvědčení, které má stejnou hodnotu jako klasické školní vzdělání.

Potřebujete o získání rekvalifikace vědět víc?

Stáhněte si e-book ZDARMA, který vytvořili odborníci z Centra služeb pro podnikání. Po letech praxe rekvalifikacím výborně rozumí a svoji práci dělají s nadšením a v nejlepším zájmu svých klientů.

E-book JAK NA REKVALIFIKACE