Koučovací tipy pro manažery

Koučování není jen učení. Pomáhá druhým hledat jejich vlastní řešení problémů. Lidé totiž snadněji přijímají myšlenky, pokud s nimi přijdou sami. Článek shrnuje deset tipů pro manažery-kouče.

- Vyberte si svou chvíli. Když  za vámi někdo přijde s problémem, položte si otázku, zda již sám nezná odpověď. Pokud by odpověď znát měl, je to pro vás příležitost ke koučování. Jestliže řešení situace není akutní, poskytněte čas na rozmyšlenou a prodiskutujte problém později.

- Pomáhejte řešit úkoly i měnit chování. Koučování může být silným nástrojem k řešení konkrétních aktivit, ale i ke změně chování. Větší důraz na to, JAK pracujete a CO děláte, může všem pomoci k efektivnější spolupráci.

- Buďte naivní. Často budete znát odpovědi na otázky druhých. Neměli byste však hned odpovídat, ale pokládat další otázky, aby mohli přicházet se svými vlastními nápady. Nebojte se klást ani otázky, které se vám budou zdát hloupé.

- Stanovte jasné cíle. Ujistěte se, že vy i vaši kolegové víte, čeho chcete dosáhnout. „Chci být lépe organizovaný“ není jasný cíl. „Chci být schopen odevzdávat týdenní zprávy do 10 hodin každé úterý“ je lepší.

- Rozdejte pera. Manažeři mají často tendenci přebírat týmové problémy. To ale může být únavné, když má každý člen týmu vlastní problémy. Uvědomte si, že jde o jejich problémy a dejte jim dostatek zodpovědnosti za jejich řešení.

- Uvědomte si vliv na vás. Možná jste typ člověka, kterému dělá dobře, když může řešit problémy druhých a má tendenci nabízet řešení. Když si to uvědomíte, je to první krok ke změně vašeho stylu koučování.

- Uspořádejte následnou schůzku. Zpětné posouzení s kolegy je důležité, abyste se přesvědčili, že provedli navrhované změny. Stanovte si datum a čas k diskusi o jejich zkušenostech s danou situací – a ujistěte se, že se toho budete držet.

- Získávejte zpětnou vazbu. Ptejte se kolegů, jaké to pro ně vaše koučování bylo. Co se jim líbilo a co byste mohli udělat jinak?

- Získejte si  podporu. Oprašte materiály z kurzů koučování, které jste absolvovali v minulosti. Mluvte s liniovými manažery, svými kouči nebo mentory a raďte se, jak řešit složité situace. Bude to pro ně možnost, jak koučovat vás.

- Koučování je nakažlivé. Jakmile získáte lidi pro to, aby přicházeli s vlastními řešeními problémů, budete to chtít dělat i nadále. Uvidí vás ostatní lidé a budou chtít totéž. Váš tým si všimne, že mu poskytujete větší svobodu a odpovědnost. Vaše oddělení bude úspěšnější. Vaše firma se stane lepším místem pro práci. Je třeba říkat více?

-kk-
Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone