Koučování chce jasnější cíle a výsledky

Skončil v USA rozkvět koučování vedoucích pracovníků? Výroční studie bostonské konzultačně-vzdělávací společnosti Novations Group ukazuje, že ano. 322 manažerů lidských zdrojů v rámci výzkumu odpovídalo na otázky, do jaké míry spoléhají na kouče.

Americké firmy po léta rozšiřovaly služby koučů na všech úrovních svých zaměstnanců. Dnes se však prosazuje nový trend. Náklady na koučování se přesouvají k nejvyšším manažerům, zatímco zaměstnancům na nižších postech se dostává více školení a rozvoje.

Koučování je nákladná záležitost. Neznamená to ale, že by z firem zcela mizelo. Jeho úspěch bude nadále záviset na jasných cílech, potřebné kvalifikaci kouče a dobré měřitelnosti výsledků. Doposud chybí obecné standardy koučování, což by se ale mohlo změnit spolu s tím, jak přibývá výuky koučování na vysokých školách a koučování se pozvolna mění z odvětví na profesi.

Náklady pomůže ušetřit interní koučování, které se těší velké popularitě. Mezi jeho nevýhody však patří nedostatek objektivity a problémy s koučováním nadřízených zaměstnanců.

-kk-
Zdroj: Workindex.com - rozcestník k řešením v oboru lidských zdrojů, nové informace pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workindex.com