Koučování v roce 2018

Odborné výzkumy, jako například nedávná globální studie Americké manažerské asociace, ukazují, že koučování přináší řadu výhod – od vyšší produktivity po lepší tržní výkonnost. Článek shrnuje odhadované trendy v oblasti koučování, které by se měly rozvinout a posílit v následující dekádě.

- Vzroste potřeba koučů. Koučování se podle studie bude dále rozvíjet jako firemní postup, zejména mimo Severní Ameriku. Jelikož poroste potřeba rychle a efektivně rozvíjet novou generaci vůdců, koučování bude představovat důležitý nástroj pro řešení manažerských otázek v globálním obchodování.

- Exekutivní koučování dozraje do podoby průmyslového odvětví. Budou je vykonávat zkušenější profesionálové, členové větších organizací – konzultačních skupin nebo koučovacích agentur. Začnou se uzavírat více standardizované kontrakty a rozvinou se metody, které budou lépe zajišťovat návratnost investic.

- Koučování jako odvětví bude čelit více překážkám. Objeví se důslednější certifikace a způsoby hodnocení, zejména pro kouče pracující ve firemním prostředí. Sníží se počet nekvalifikovaných koučů. Zaměstnavatelé budou při výběru koučů klást větší důraz na pohovory s kouči a doporučení od minulých klientů.

- Koučování kolegů a interní koučování se lépe zavede. Vzroste počet firem, které zdokonalí tento typ koučování s využitím interních i externích zdrojů. Moduly koučování kolegů budou zabudovány do firemních rozvojových programů a bude se více využívat e-learning.

- Správný výběr koučů se stane základní praxí. Organizace budou více používat softwarové programy, které pomohou spojovat správné kouče se správnými svěřenci na základě jejich osobností a odborné působnosti. Vzroste také důraz kladený na pohovory s kouči.

- Měření se stane běžnou praxí. Organizace najímající kouče se zdokonalí v měření jejich výkonnosti. Koučové budou schopni nabízet různé strategie měření návratnosti investic do koučování.

- Externí zdroje pro rozvoj koučování získají větší převahu. Ukazuje se, že externí rozvojové programy v oblasti koučování jsou úspěšnější než interní. To představuje tržní příležitost pro univerzity a vzdělávací další instituce. S rozvojem koučování jako odvětví se některé tyto instituce vyprofilují jako nejlepší školy.

- Koučování bude více virtuální. Rozvoj technologií umožní virtuální koučovací vztahy. Profesionální koučové budou lépe umět doporučit konkrétní e-learningové moduly svým klientům.

-kk-
Zdroj: American Management Association - portál Americké manažerské asociace (AMA)
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Management Association