Koučové se nevnucují

Úkolem kouče není dávat svým svěřencům rady. Klade pouze otázky a svěřenci na ně hledají odpovědi. Při tom se odhaluje jejich osobnost a schopnosti, které mohou pomoci k většímu úspěchu. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to vysvětlila předsedkyně České asociace koučů Naďa Grosamová.

Koučování se podle Grosamové nikdy nevnucuje. Kouči pracují jen s těmi lidmi, kteří o to mají skutečný zájem. Jeho úkolem není dostat svěřence z problémů, ale ukázat mu, jak může řešení nalézt sám. Hned na první schůzce si svěřenec stanoví svůj cíl. Pak si klade otázky, co může udělat lépe, aby uspěl. Podmínkou spolupráce je vzájemná důvěra a profesionalita kouče.

Výběr kouče by se měl odvíjet od jeho referencí, dosavadní praxe. Pomoci v tom může právě Česká asociace koučů, jejíž členové prošli zkouškami a dodržují mezinárodně platný etický kodex. Důležitá je ale i lidská stránka, aby byl kouč svěřenci sympatický. Hodina koučování stojí čtyři až pět a půl tisíce korun. Celý proces trvá týdny, někdy i měsíce.

-kk-

Zdroj: iHNed.cz - online zprávy Hospodářských novin
Zobrazit přehled článků ze zdroje iHNed.cz