Lepší kariéra, nebo ztráta peněz?

Absolvování kurzu MBA ve Velké Británii stojí ročně 12 až 45 tisíc liber. Přesto zde volí tuto formu studia každý rok až dvanáct tisíc lidí. Otázkou zůstává, zda je MBA stále výhodnou investicí. Najdou se pochopitelně firmy přísných tradičních zásad, které by o přijetí manažera bez titulu MBA nikdy neuvažovaly, přibývá však takových, pro které jsou podstatnější individuální schopnosti a zkušenosti uchazečů o manažerský posty.

Dilema MBA tedy vypadá takto: Zajistí titul kariérní postup? Naučí se absolvent skutečně, jak být dobrým manažerem? A vyplatí se investovat vyšší sumy do prestižních škol? Profesor kanadské **McGill University** Henry Mintzberg se například domnívá, že ne. Argumentuje tím, že současné programy MBA učí studenty obchodním funkcím, nikoli praktickému řízení. Pro úplnost dodává, že nejúspěšnější byznysmeni světa, jako je Bill Gates či Michael Dell, titul MBA nemají.

Ve prospěch programů MBA však také mluví silné argumenty. Student musí mít například za sebou nejméně tři roky manažerských zkušeností, takže studuje zpravidla až po třicátém roce svého života, a tudíž snad převážně se zájmem. Dosavadní praxe navíc stále potvrzuje navýšení platu manažera po absolvování MBA a ochotu zaměstnavatelů přispívat na školné.

-kk-

**Datum vydání:** II/2005
Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian