Manažerská lekce z přistání na řece Hudson

Svět před několika dny ohromila záchrana pasažérů letu U. S. Airways 1549, který nouzově přistál na řece Hudson v New Yorku. Podle profesora Barryho Shorea z americké University of New Hampshire, který se zabývá výzkumem rozhodování, ukazuje okamžité správné rozhodnutí pilota kritické ponaučení pro manažery všech organizací na světě.

Barry Shore vysvětluje, že nejdůležitějším faktorem v záchraně těchto životů bylo školení a dovednosti pilota a personálu, které jim umožnily rychle zvážit možnosti a vybrat nejlepší řešení. Pro organizace všeho druhu je to ukázkou toho, jak dobře zacílené školení personálu může mít zásadní vliv na jejich úspěch.

„Strategie školení je kritická pro úspěch. Top management musí určit, co je důležité. Jaké základní sdělení je třeba předat a jaké relevantní a klíčové dovednosti je třeba zdůrazňovat? Jaké sdílené dovednosti jasně určí typ firemní kultury, která pomůže organizaci dosáhnout jejích cílů?“

V případě letu 1549 pomohlo školení personálu k rozhodnutí, které by jinak trvalo mnohem déle. Rozhodování vždy zahrnuje několik kroků včetně sběru dat, identifikace alternativ, zhodnocení rizik, výběru nejvhodnější alternativy a provedení nezbytných kroků k úspěšnému dosažení cíle. Ve většině případů mají lidé na rozhodování více času, zde však nebyl.

„Aby mohlo být školení produktivní, musí být neustále posilováno. To, co se učíme, že bychom měli dělat, se musí stát součástí toho, co skutečně děláme. Měli bychom umět čerpat z těchto lekcí v krátkém okamžiku,“ shrnuje Shore. „Zázračné přistání na řece Hudson nám připomnělo, že školení je seriózní byznys. Nechte je náhodě nebo je rušte, protože účastníky nudí, a vaše organizace může ztratit šanci vybudovat soustředěný tým, schopný stát se z dobrého skvělým.“

-kk-

Zdroj: Newswise - americký informační portál pro novináře z oblasti lidských zdrojů, obchodu a vědy
Zobrazit přehled článků ze zdroje Newswise