MBA: Stále konkurenční výhoda?

MBA je ve Spojených státech běžný magisterský titul, který původně označoval pouze absolventa managementu či byznysu na vysoké škole. Postupem času však stále více škol vyžadovalo, aby studenti těchto oborů získali mezi bakalářským a magisterským stupněm praxi. Typickým absolventem se tak stal již zkušený manažer nebo dřívější absolvent jiného oboru, který začal šéfovat svým spolupracovníkům. Spolu s americkými firmami se tento model vzdělávání rozšířil do celého světa.

V devadesátých letech se ještě mnoho českých šéfů MBA chlubit nemohlo. Absolventi tak měli cestu ke kariéře automaticky otevřenou. Dnes už je i u nás poměrně široká nabídka a řada absolventů. Je tedy MBA stále konkurenční výhodou?

Podle Luboše Jírovského ze společnosti HR Consulting, která se zabývá vyhledáváním manažerů pro firmy, je MBA výhodou zejména ve finančním, bankovním a pojišťovnickém sektoru. Někteří zaměstnavatelé jsou však i v těchto oborech opatrní. Někteří absolventi totiž bývají příliš sebevědomí. Důležité je také zajímat se o to, na jaké škole absolvent titul získal.

Garancí kvality studia MBA je například členství školy v České asociaci MBA škol nebo spojení s prestižními zahraničními partnery. Ukazatelem může být i seznam respektovaných top manažerů, kteří také absolvovali na dané škole. Kvalitní studium MBA podle odborníků určitě smysl má.

-kk-
Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz