Medvídek Pů personalistou

Představte si Medvídka Pů a jeho přátele, jak pracují v personální agentuře. Každá z postaviček zosobňuje určitou sumu vlastností, které se dají v této sféře využít a zároveň zdokonalit. Mohou být inspirací pro pokračující individuální rozvoj, pro konkrétní změny, které je třeba podniknout k dosažení větších profesionálních úspěchů. Autor článku se jako kouč snaží jednotlivým postavám poradit.

*Medvídek Pů* se často sám označuje za medvěda s malým mozkem. Jako náborář by proto mohl například tvrdit, že nemá dost kapacity pro osvojení veškeré terminologie nebo uskutečňování telefonických pohovorů. Na druhou stranu je však loajální, přátelský a nakonec vše vyřeší. Měl by se odnaučit schovávat, když přijdou nezdary. Měl by si věci lépe organizovat, odhalit své negativní návyky a nahradit je konstruktivními alternativami. Pokud se něco nedaří, měl by zvážit všechny možnosti, které se mu nabízejí. Pomoc nalezne u svých kolegů.

*Tygr* postrádá soustředění. Má mnoho energie a pozitivních vlastností, se kterými to může dotáhnout daleko. Potřeboval by se však naučit být upřímnější sám k sobě a nepřicházet zbytečně o příležitosti kvůli investování energie nesprávným směrem. Nejlepším řešením pro něho bude každodenní plán činností a bližší konfrontace s realitou, například v podobě diskusí s kolegy a zpětné vazby. *Ijáček* by jako personalista byl pro kouče zřejmě největším oříškem. Zdá se, že věci nikdy nejdou takovým směrem, jakým by si přál. Sám pak sabotuje veškeré své snahy negativním myšlením. Měl by se naučit hledat v negativních situacích pozitivní místa. Pokud má například pocit, že nikdy nedokáže uspět při žádostech o reference, měl by o tom smýšlet tak, že pokaždé, když to dělá, zlepšuje se. Důležité je obklopit se pozitivními věcmi a lidmi.

*Králíček* se vždy chová podle pravidel, chce ve všem být perfektní. Disponuje vynikajícími organizačními dovednosti a inteligencí. K větším úspěchům by mu pomohlo, kdyby se více zaměřil na svou kreativní stránku a bral práci více jako zábavu. *Prasátko* by nakonec muselo sebrat všechnu odvahu, aby se mohlo stát personalistou. Nemá dostatek sebevědomí, když komunikuje s ostatními. Je však upřímné, což je důležitá vlastnost. Důležité je pozitivní myšlení a posilování sebedůvěry. Pomoci by mohlo psaní deníku, na jehož základě lze odhalit konkrétní slabá místa.

-kk-
Zdroj: Recruiter's Network - americký portál a online komunita pro náboráře
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiter's Network