Nastává čas vyrazit ven

V zimních měsících se vzdělávací aktivity zúžily převážně na vnitřní prostory. Nadcházející jaro a léto však vybízejí k budování týmů mimo kanceláře, ve venkovních prostorách. Proč si vybrat právě outdoorové školení?

I nejlépe naplánované školení se může stát statickým. Platí to zejména dnes, kdy obtížná ekonomická situace snižuje morálku pracovních týmů. Zaměstnanci jsou ve stresu. Propouštění a finanční nejistota způsobuje úzkost. To vše znesnadňuje vzdělávání.

Outdoorová školení mohou zaměstnancům pomoci nalézt soustředění. Nové prostředí totiž pomáhá lépe si zapamatovat informace. Vzdělávání navíc může být doplněno o fyzické aktivity, které podpoří týmovou spolupráci více než tužka a papír. Venkovní prostředí více podporuje zaměstnance, aby se navzájem poznali. Zábava posiluje oddanost vůči procesu učení a týmu. Outdoorové školení pak nabízí více zábavy a méně rutiny.

Článek shrnuje několik rad, jak začít se školením v outdoorovém prostředí.

- Rozmanitost. Zajistěte zaměstnancům různorodé výzvy a aktivity, aby vyhovovaly jejich fyzickým schopnostem. Nerozdělujte je podle pohlaví ani věku. Umožněte jim vybrat si aktivitu, které se chtějí účastnit.

- Důvěra. Outdoorová školení jsou výjimečnou příležitostí pro cvičení budování důvěry, jako je tandemové lezení, nácvik pádu a zachycení nebo týmový závod přes překážky. Úroveň obtížnosti přizpůsobte svým zaměstnancům.

- Interpersonální zkušenosti. Zajistěte také cvičení pro posílení interpersonálních vztahů. Jedním z nich je například procházení otevřenou krajinou s tím, že se zaměstnanci budou nejprve pouze rozhlížet okolo a po několika minutách se začnou dívat navzájem do očí. Na cvičení by měla navazovat diskuse o rozdílech mezi těmito zkušenostmi.

- Hračky a rekvizity. K outdoorovému školení patří míče, tyče pro udržení rovnováhy, frisbee apod. Pomáhají lépe zapojit účastníky do procesu učení, soustředit jejich pozornost a upevnit týmové vztahy.

-kk-t

Zdroj: TrainingTime - americký portál věnovaný vzdělávání a rozvoji zaměstnanců
Zobrazit přehled článků ze zdroje TrainingTime