Nation 1 investuje do WeBoard, kapitál poslouží k dalšímu rozvoji umělé inteligence pro výcvik zaměstnanců, koncem roku startup plánuje expandovat do zahraničí

Český startup WeBoard nabízející revoluční umělou inteligenci pro výcvik a výuku zaměstnanců je jedním ze tří projektů, kterým v letošním kole svého akcelerátoru venture kapitálový fond Nation 1 přislíbil finanční podporu. Pre-seed investici 400 tisíc eur (téměř 10 milionů korun) WeBoard využije ke zdokonalení automatizace svého produktu, vývoji dalších virtuálních školitelů a k expanzi do USA.

Český technologický startup WeBoard svou online tréninkovou platformou naprosto bourá dosavadní zažitou praxi výcviku zaměstnanců. Pomocí strojového učení, umělé inteligence a realistických simulací WeBoard napomáhá učení měkkých a tvrdých dovedností – a účinnou a zábavnou formou naplňuje potenciál zaměstnanců. Díky naprosté nezávislosti na kapacitách firemních školitelů může trénink probíhat prakticky kdykoli, stačí se připojit přes internetový prohlížeč na počítači nebo v mobilních zařízeních. Po interakci nabídne platforma podrobnou zpětnou analýzu výsledků školeného zaměstnance. Spolu se zhodnocením jeho silných a slabých stránek dokáže navíc navrhnout další výcvikové kroky pro zlepšení každého, s kým si umělá inteligence popovídá.

WeBoard je jedním z osmi startupů, které byly vybrány do letošní akcelerace fondem Nation 1, kde v rámci mentoringu získaly potřebnou zpětnou vazbu od špiček z různých oborů a možnost kknow-how odnáší také investici v hodnotě 10 milionů korun, kterou využije pro vývoj automatizace vkládání vstupních dat zákazníka, dále ke zdokonalení současných botů, rozvoji samotné platformy a dalšímu růstu. Kromě zdvojnásobení svého týmu plánuje WeBoard také expandovat do USA.

„Na WeBoard oceňujeme jejich byznysové uvažování spojené se zápalem pro technologie. Firma původně podnikala školení ve virtuální realitě, což je ale technicky a finančně náročné. Ne každá firma si může dovolit brýle a všechnu potřebnou techniku. WeBoard se tedy vedle VR vydal inovativní cestou, při které se podařilo zachovat interaktivitu a využitelnost produktu pomocí digitální persony. Díky tomu je celé řešení daleko přístupnější širšímu publiku. Vedle samotného řešení máme důvěru v tým a jeho schopnost proniknout se svým startupem velmi brzy do dalších zemí,“ komentuje motivaci fondu k investici Petra Gordan, senior associate v Nation 1.

Školení pro McDonald’s nebo Alzu

Formou reálných rozhovorů s AI botem Ailou umožňuje WeBoard procházet obchodních situace, jako by byly skutečné – ať už jde o naštvaného zákazníka, vyřízení reklamace či samotný prodej. Vedle Aily nabízí WeBoard svůj LaunchBoard, nástroj pro úvodní orientaci zaměstnance ve firmě, a také MetaBoard, svůj historicky první školicí produkt ve virtuální realitě. Dnešní podoba produktů, které WeBoard nabízí, prošla výraznými změnami. Nejzřetelnější změnou je samotné pojetí platformy, která se ve své původní podobě odehrávala čistě ve virtuální realitě. Kvůli nákladnosti potřebných zařízení pro firmy se WeBoard přeorientoval do online podoby, čímž své online školení přiblížil širšímu spektru zákazníků.

Zážitek z klasického online školení v lidech dlouho nezůstane. Proto jsme se rozhodli jít interaktivnější cestou. Rozhovor s Ailou v rámci simulace reálné situace umožňuje školeným zažít si na vlastní kůži různé situace, které je čekají v reálném světě, a osvojit si potřebné dovednosti. Zároveň naše platforma pomůže ulehčit práci trenérům, kterým se tím uvolní kapacity. Ačkoli nejsme startup na úplném začátku životního cyklu a máme již své klienty, například McDonald’s, Českou spořitelnu nebo Alzu, přihlásili jsme se do akcelerátoru, abychom se zdokonalili v prodeji svého produktu a mohli s ním jít dále. V současné době již jednáme o rozšíření svého působení do Spojených států,“ shrnuje Martin Možnar, spoluzakladatel a COO WeBoard.

Aila se díky své schopnosti učení dokáže přizpůsobit dané situaci a v reálném čase reagovat na podněty, které v průběhu tréninku nastanou, díky tomu se ve velkých firmách může stát nepostradatelnou součástí HR týmu. „Spoluzakladatelé Martin Možnar i Radim Tvrdoň mají mnohaleté zkušenosti s vývojem aplikací a jejich produkt je již od začátku světový unikát. Mají před sebou velkou výzvu v podobě expanze do Spojených států a nutnosti posílit tým. To vše a diskuze nad tím, jak nejlépe prodat jejich produkt, bylo součástí našich setkání během akcelerace. Věříme, že uspějí, a proto jsme se rozhodli poskytnout pre-seed investici, díky které se nyní mohou plně soustředit na vytyčené cíle,“ uzavírá Petra Končelíková, partnerka fondu Nation 1.