Naučte se konečně číst pořádně!

Kdo si myslí, že číst umí, tak by na to měl zapomenout, pokud neabsolvoval seminář Rychločtení a racionální čtení Ing. Davida Grubera.

1. VOX, lektoři společnosti

Jak číst racionálně? Rychlovyhledáváním, což znamená čtení orientační či kurzorické, rychločtením, tedy čtením povrchním nebo rychlostudiem.

David Gruber naučí, jak číst bleskurychle, na což jsou osvědčené finty (které asi nikdo bez absolvování semináře nezná), ale zároveň, jak si zapamatovat podstatné z textu. Rychlost tedy nesmí být na úkor pochopení a zapamatování si toho podstatného. Soustředěné čtení může být po tréninku hodně rychlé. Neškolený čtenář přečte 100 až 150 slov za minutu, sečtělý až 250 a absolvent až 450. Zdá se to neuvěřitelné, ale absolventi nedávného běhu tohoto kurzu se na úroveň 350 slov za minutu dostali všichni, ač bylo počáteční startovní pole slov různě nízké.

Nezdá se to, ale čtenář si musí stanovit cíl. Nemá smysl číst, pokud se nekoncentrujeme. Myšlenkově mobilizujeme předchozí znalosti a souvislosti. Při četbě předvídáme. Minimalizujeme zjišťovací paměť a maximalizujeme zpětně poznávací paměť. Naučíme se širokému zrakovému rozpětí, což znamená méně fixací oka na řádek.

Co to prakticky znamená? Lidé, kteří jsou nuceni číst spousty textů, je po absolvování kurzu budou číst nejenom rychleji a ještě víc si zapamatují, ale zároveň se naučí číst i nudný návod k použití jako dobrodružný příběh.

Řada testů prokáže, jak se s návodem rychločtení oko a mozek vyrovnává. Za zmínku stojí i lektorovy nápadité kontroly zjišťovací a zpětně poznávací paměti. Při hodnocení se totiž o sobě člověk dozví více, než jakou má aktuální paměť.

Seminář je vhodný pro všechny, kteří pracovně konzumují kvanta textů. Okamžitý výsledek po kurzu je znatelný a upevnění znalostí je pro absolventy snadné, protože každý dostane knihu „Inteligentní čtení v internetovém věku“, kde jsou jak všechny finty pro rychločtenáře, (bez kurzu ale málo pochopitelné), tak řada testů upevňujících získané dovednosti.

Za zmínku stojí, že kurzy rychločtení Davida Grubera absolvovali v minulosti velcí kapitáni našeho průmyslu. Soudě podle jejich úspěšnosti, číst rychle a s pochopením a pamatováním si důležitého přináší až nečekaně vysoký přínos. Číst se zkrátka musí umět!