Nový pohled, nová výkonnost

Všichni víme, že angažovaní a oddaní zaměstnanci jsou nejproduktivnější. Je však možné dosáhnout vyšší angažovanosti a oddanosti zaměstnanců pouhou změnou toho, jak uvažují o své práci? Nedávná kanadská studie ukazuje, že to jde.

Výzkum vědců z University of Alberta zjistil, že zaměstnanci, kteří získají jiný pohled na svou práci, dosahují až o 60 procent lepší docházky do zaměstnání a až o 75 procent nižší fluktuace.

Vědci se zaměřili na dvě skupiny zaměstnanců ve zdravotnictví. První skupina 24 pracovníků byla vyzvána k účasti na workshopu s názvem Spirit at Work, který byl zaměřen na to, aby si uvědomili, čeho se snaží dosáhnout ve své práci a kariéře. Po tomto workshopu následovalo osm týdenních podpůrných setkání. Druhá skupina 34 pracovníků se neúčastnila žádného podpůrného programu.

Výsledky publikované v odborném časopise Journal of Gerontological Nursing jsou ohromující. Ukázalo se, že zaměstnanci, kteří dokáží najít ve své práci smysl a vidí, jak svou prací k něčemu přispívají, jsou zdravější, šťastnější a produktivnější. Skupina účastníků workshopu zaznamenala 23procentní nárůst týmové spolupráce. Spokojenost s prací se zvýšila desetkrát. Pracovní morálka se zvýšila o 17 procent.

Zároveň došlo ke snížení nákladů spojených s absencemi zaměstnanců o 12 000 dolarů v pěti měsících následujících po workshopu. Zaměstnanci vykazovali také zvýšený zájem o pacienty. „Našli smysl v tom, co dělají, tedy péči o klienty. To je důležité v každé práci, v dlouhodobé péči o zaměstnance je to však naprosto zásadní,“ shrnují autoři výzkumu.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues