Obědvej a uč se

Každý den se zdá, že není dostatek času na všechno, co bychom potřebovali udělat. Firmy například neuvolňují své lidi na školení, protože je příliš mnoho práce. Na druhou stranu si však uvědomují, že odpíráním rozvoje uškodí jim i sobě. Řešení tohoto dilematu má název „Obědvej a uč se“.

Vzdělávací programy „Obědvej a uč se“ probíhají o přestávkách na jídlo. Zúčastnění zaměstnanci si přinesou své jídlo a snědí je v průběhu školení. Jedná se o spíše neformální a méně strukturované příležitosti pro vzdělávání. Většinou se zaměřují na rozvoj dovedností zaměstnanců, školení o produktech, profesionální rozvoj (informace o práci kolegů) či rozvoj osobnostních rysů a učení ze životních zkušeností.

Nejedná se naopak o školení povinných věcí vyžadovaných firmou nebo zákonem. Nejde o vhodnou příležitost učit zaměstnance závažným pravidlům v případech, jako je etika nebo obtěžování. Nevolte tuto možnost ani tehdy, když potřebujete sledovat, kdo se účastní. V zásadě takto neškolte nic, co nelze pokrýt v rozmezí 30 až 45 minut.

Konkrétní podoba „Obědvej a uč se“ může být různá. Vždy je třeba vycházet z pravidel firemní kultury. Než k takovému programu přistoupíte, měli byste zvážit, jakým tématům se budete věnovat, kdo bude mluvit a kde se bude program konat. Zaměstnanci si většinou budou nosit vlastní oběd. Při zvláštních příležitostech, jako je například představování nových produktů, však můžete podpořit účast jídlem zdarma.

Největším přínosem „Obědvej a uč se“ je možnost rozvoje zaměstnanců za minimální náklady. Šetří čas a pomáhá jej efektivněji využít. Zaměstnanci dobrovolnou možnost rozvoje ocení. Školitelé si zase užijí možnost sdílet své znalosti s ostatními.

-kk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management