Opravdu záleží na specializaci?

Je běžné, že zvolená oborová specializace znamená jasnou definici toho, co budete dělat po ukončení školy? Odpověď je „ne“.

Lidé si myslí, že specializace určí jejich budoucí kariéru, ale nemusí to tak nutně být. Na základě svých zájmů a schopností se rozhodnou pro specializaci a pravděpodobnou budoucí kariéru, ale mezi těmito dvěma není vždy přímý vztah.

Podle průzkumu agentury NACE, jsou na prvním místě vyhledávaných dovedností při pohovorech komunikační schopnosti, přímost a integrita, schopnost týmové práce a motivace, z nichž ani jedna není v přímém spojení s jakoukoliv specializací. Dokonce i vyšší vzdělání, které vede k specifickým kariérám, umožňuje značnou flexibilitu. Inženýrství, zdravotnické či právnické vzdělání - všechny vyžadují specifické znalosti. Ale diplom vám nenadiktuje kariéru. Například inženýr se přece může stát manažerem v technologicky zaměřené firmě, právník se může rozhodnout zabývat se poradenstvím nebo výukou atd.

- Nabídněte ještě víc. Abyste ze svého vzdělání a titulů dostali co nejvíce, je taktické „posílit“ své CV i ve zcela jiných oblastech. Například studenti ekonomie a obchodu si mohou udělat kurz projevu na veřejnosti apod. Díky podobným aktivitám také získáte řadu nových kontaktů a širší rozhled.

- Na zkušenosti záleží více. Zkušenost formuje základ toho, co můžete nabídnout. Zaměstnavatele bude rozhodně více zajímat pracovní zkušenost než váš obor na škole.

- Specializace: Část celku. Výběr specializace by však neměl být podceňován. Pokud si vyberete něco, co máte rádi, v čem jste dobří a to bez ohledu na to, zda se podle konvenčních standardů jedná o perspektivní záležitost, pak jste se rozhodli prakticky. Váš výběr by měl být na základě uvědomění si toho, co vás naplní. Jen tak se nemůžete rozhodnout špatně.

-av-
Zdroj: Wetfeet.com - americký portál s nabídkami zaměstnání a informacemi o trhu práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje Wetfeet.com