Osm kroků k rozvoji vůdcovských dovedností

Článek přináší návod, jak rozvíjet vůdcovské dovednosti podle populární knihy Michaela Lombarda a Roberta Eichingera The Leadership Machine.

- Ujasněte si svůj cíl. Existují stovky knih, které nabízejí zaručené postupy, jak se stát skvělým vůdcem. To vás může zahltit, zmást a být kontraproduktivní. Je proto nezbytné vyjasnit si kritické vůdcovské dovednosti, které budete potřebovat nyní i v budoucnosti.

- Ujasněte si, kde jste vzhledem ke svému cíli - hledejte zpětnou vazbu. Je-li to možné, využijte 360stupňové zpětné vazby v závislosti na modelu vůdcovství ve vaší společnosti. Obrátit se můžete i na důvěryhodné kolegy, manažery nebo kouče, kteří budou sledovat vaše dovednosti.

- Mějte důvod k rozvoji - buďte motivovaní. Je téměř nemožné, aby se někdo rozvíjel, pokud nechce. Motivace by měla vycházet zevnitř. U úspěšných a ambiciózních lidí to nebývá problém, protože vidí rozvoj vůdcovství jako klíč ke svému úspěchu. Pro ostatní by se měl rozvoj vůdcovství stát součástí účelně řízeného života.

- Buďte specifičtí. Cíle jako „zlepšit vůdcovské dovednosti" nebo „stát se lepším vůdcem" jsou příliš obecné. Je třeba odhalit konkrétní chování, které rozvíjet. Zároveň hledejte i své slabé stránky, které vám rozvoj znesnadňují.

- Vytvořte si plán a sepište jej. Praxe ukazuje, že lidé, kteří si stanovují cíle, jsou úspěšnější než ostatní. Ještě lepší je, pokud jsou jejich cíle sepsané a co nejspecifičtější. Vytvořte si proto vlastní individuální plán rozvoje.

- Řešte své potřeby pomocí všech dostupných vzdělávacích metod. Vyhledávejte projekty, které vyžadují dovednosti, v nichž se chcete zdokonalit. Učte se od druhých, v kurzech i knihách. Ať už si vyberete jakoukoli metodu, ujistěte se, že se stavíte před nové výzvy.

- Najděte v rozvoji smysl. Přemýšlejte o tom, co jste udělali, četli nebo se naučili. Jaké z toho plyne ponaučení? Co byste měli přidat do svého repertoáru jako novou trvalou součást? Čeho byste se měli zbavit? Co jste se naučili o sobě? S hledáním odpovědí na tyto otázky může pomoci spolupráce s koučem nebo mentorem.

- Vytvořte si smysl pro „aktivní učení". Buďte zvědaví a otevření novým myšlenkám. Zkoušejte nové věci, experimentujte a buďte hrdí, že dokážete zvládnout nové a neznámé. Užívejte si svou cestu.

-kk-

Zdroj: HR Guru - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje, jeden z projektů společnosti Monster Worldwide
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Guru