Personalistika aneb práce jako koníček

Je to pro mnoho lidí sen, dělat práci, která je zároveň jejich koníčkem. Dělat něco při čem čas plyne tak, že si ani neuvědomíte, kolik hodin uběhlo. Říká se, že vysněná práce je ta, která by vás bavila i kdybyste za ní nedostali zaplaceno. Za mě je to jednoznačně personalistika.

Ilustrační snímek

Když jsem budovala náš HR tým, ptala jsem se uchazečů i na to, co je na personalistice uchvátilo nejvíc, proč chtějí pracovat zrovna v tomto oboru. Odpovědi byly různé, např. baví je pracovat s lidmi, chtějí mít možnost zasahovat do procesů společnosti, chtějí se podílet na řízení vývoje, rádi by byli součástí vzdělávacích aktivit, předávali zaměstnancům své know-how, chtěli se věnovat mzdovým uzávěrkám, pracovat s reporty apod.

Celý tenhle výčet činností je v personalistice obsažen a každý jeden uchazeč si v tom mohl vybrat to své, co ho nejvíc naplňuje, na co by se do práce těšil.

Proč se věnovat personalistice?

Jedna věc všechny výše uvedené činnosti spojuje. Je to chuť pracovat na sobě a stále se učit. Pokud jste ten typ člověka, co je kreativní, nerad sedí se založenýma rukama a chce neustále nasávat nové informace, je personalistika to pravé ořechové.

A nevěšte hlavu, pokud zrovna pracujete v jiném oboru, existuje několik možností, jak se k práci personalisty dostat. Jednou z nich je i absolvování rekvalifikačního kurzu Personalistika, který například nabízí Orange Academy hned v několika městech po České republice.

Co od kurzu očekávat?

Na základě absolvování rekvalifikačního kurzu budete mít přehled o personální práci od jejích počátků, až do dnešní doby, a tak pro vás bude jednodušší se rozhodnout, které části se budete chtít ve své kariéře věnovat. V čím větší firmě budete na HR oddělení pracovat, tím větší možnost máte si vybrat z jednotlivých oblastí. Pokud však toužíte stát se personalistou a mít v malíku všechny činnosti od A do Z, bude lepší vybírat společnost o cca 200 zaměstnancích, kdy se dá celá personální agenda pojmout jedním člověkem. Díky lekcím se dozvíte základní a zásadní informace o tom, s čím se můžete na pozici personalisty setkat, co je důležité pro jednotlivé oblasti tohoto oboru a zabrousíte i do praktických činností.

Co všechno je potřeba, než s kurzem začnete?

Do kurzů personalistiky dochází jak úplní začátečníci v oboru, tak i pokročilejší pracovníci, kteří si chtějí svůj obzor rozšířit. Není tedy nutné mít již nějaké předchozí znalosti, všechno se můžete pohodlně naučit od samého začátku.

Na výběr je několik kurzů, je důležité si vybrat ten, který vám nejvíce sedí. Záleží vždy na vašich preferencích, který den v týdnu chcete svému vzdělávání věnovat, kolik času a na jakém místě. Tohle všechno zvažte před tím, než se do některého z rekvalifikačních kurzů přihlásíte.

Kurzy personalistiky většinou nejsou jen na jeden den, ale jedná se o blok několika setkání, která trvají určitý počet hodin. Vybírat můžete i v online prostředí a kurz tak absolvovat v pohodlí svého domova.

Co se týče cen za jednotlivé kurzy, můžete si je uhradit sami, případně využít možnosti, které nabízí úřad práce, kdy je možné, že vám zvolenou rekvalifikaci uhradí. Je však potřeba si pečlivě nastudovat podmínky na jejich webových stránkách. Pokud nechcete na základě rekvalifikačního kurzu měnit stávajícího zaměstnavatele, ale jen si prohloubit své znalosti, tak v některých případech hradí toto vzdělávání i sám zaměstnavatel.