Předpoklady úspěšného programu výkonnostního koučinku

Ilustrační snímek

Výkonově orientovaný koučink pomáhá zaměstnancům měnit jejich chování a přístup k práci tím, že je učí samostatně přicházet s nápady a řešeními složitých situací. Chystáte-li se ve vaší organizaci zavést program výkonnostního koučinku, ujistěte se, že bude splňovat následující čtyři kritéria.

1. Bude připraven na míru

Každá firma má své vlastní problémy, které chce řešit pomocí koučinku. Každý zaměstnanec, který má být koučován, má různou úroveň zkušeností a dovedností, které ovlivňují jeho výkonnost. Váš koučovací program by proto měl vycházet ze silných a slabých stránek jednotlivců a jejich týmů.

2. Bude zvyšovat úroveň dovedností zaměstnanců

Váš program by se měl zaměřit nejen na získávání nových znalostí, ale především dovedností. Postavte jej tak, aby účastníci jasně věděli, jak mají nové znalosti používat v praxi.

3. Bude počítat s odporem ke změnám

Většina lidí nerada opouští zajeté koleje. Vaším úkolem je proto správně komunikovat důležitost programu. Dobře také zvažte, zda do programu skutečně nezahrnout určité vrstvy manažerů, kteří tvrdí, že to nepotřebují.

4. Dá účastníkům jasný návod, jak zvýšit výkonnost

Účastníci by měli z programu odcházet nejen s abstraktními znalostmi, ale s jasnou představou o tom, co se od nich nyní očekává.

-kk-

Zdroj: SelfGrowth.com - online komunita věnovaná osobnímu rozvoji
Zobrazit přehled článků ze zdroje SelfGrowth.com