Při omezování vzdělávání myslete na budoucnost

V obtížných ekonomických dobách patří rozpočet na vzdělávání zaměstnanců mezi první, kterých se dotkne krácení. I v takové situaci se však dá dělat mnoho.

- Připravte se. Projděte všechny vzdělávací programy. Rozhodněte, které přímo přispívají k plnění současných obchodních cílů firmy a omezte jen ty, které do této skupiny nepatří.

- U každého programu zpracujte zprávu, která shrne, jakým způsobem přispívá k celkovým hospodářských výsledkům firmy a organizačním cílům.

- Zpřístupněte určité programy on-line. Umožní vám to širší penetraci za nižších nákladů.

- Zvažte, které semináře dosud probíhající tváří v tvář se mohou změnit ve webináře. Zajistěte, aby měly stejnou kvalitu, ale nižší cenu.

- Než budete prezentovat své výsledky vedení, otestujte je na skupině zaměstnanců mimo oddělení vzdělávání a rozvoje. Pokud jim nebudou dávat smysl, můžete totéž očekávat i u vedení.

- Dávejte si pozor na jazyk. Vyhněte se vzdělávacímu žargonu. Držte se jazyka, který používá vaše organizace.

- Mějte krizový plán. Vypracujte plán absolutně minimálních zdrojů, které budete potřebovat.

- Budujte kontakty. Komunikujte s kolegy v jiných organizacích a čerpejte nové myšlenky. Většina lidí bude na stejné lodi.

- Spusťte více zacílené hodnocení na základě toho, k čemu dané programy přispívají a pomáhají organizaci přežít.

- Dejte si skleničku vína a představte si, čeho dosáhnete, až se ekonomika opět vzchopí. V současné situaci vám to příliš nepomůže, budete se však cítit lépe.

-kk-

Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone