Proč se učit cizí jazyk?

V posledních letech vzniká stále více softwarových programů, elektronických zařízení, webových stránek a dalších zdrojů pro výuku cizích jazyků. Možná si říkáte, kde se bere to nadšení. Proč byste se i vy měli učit cizí jazyk?

- Větší konkurenceschopnost na pracovním trhu. Velké firmy nebo vládní agentury vyžadují znalost minimálně jednoho cizího jazyka. Se znalostí více jazyků budete mít více pracovních příležitostí.

- Cestování. Cesta do cizí země může být vzrušující, ale i velmi náročná, pokud nebudete rozumět řeči místních obyvatel.
- Příbuzní.
Pokud máte příbuzné v cizí zemi, budete s nimi moci komunikovat efektivněji a efektivněji se i učit.

- Rodokmen. Někteří vaši předkové mohli mluvit jiným jazykem. Pokud se zajímáte o svůj původ, bude se vám v cizím jazyce lépe hledat a rozumět vašim předkům.

- Porozumění vlastnímu jazyku. Vaše znalost gramatiky, slovní zásoby nebo vytváření vět v rodném jazyce se při studiu cizího jazyka zdokonalí.

- Seberealizace a nové výzvy. I když si říkáte, že jste už všude byli a všechno viděli, stále se můžete pouštět do nových věcí. Studium cizího jazyka je jednou z možností.

- Porozumění opeře, poezii či próze. Umělecká díla často nemůžeme plně ocenit v překladu. Schopnost rozumět originálnímu jazyku pomůže k lepšímu pochopení umělců.

- Porozumění kultuře. Těžko můžete plně porozumět cizí kultuře bez znalosti jazyka.

- Povzbuzení mozkové činnosti. Studium jazyka stimuluje dospělý mozek. Senioři studující cizí jazyk například po určitém čase vykazují zlepšení mozkové činnosti.

- Vlastní styl učení. Sebekontrola a studijní návyky, které si osvojíte při studiu cizího jazyka, mohou posloužit i ve zcela jiných oblastech.

- Studium v zahraničí. Není lepší způsob, jak se něco naučit o jiné kultuře, než v ní studovat.

- Důvěrná komunikace. Představte se, jak budete hovořit s cizím mluvčím (přítelem) o něčem soukromém, aniž by ostatní rozuměli.

- On-line přátelé. Internet a znalost cizího jazyka vám dnes umožní získat nové přátele, s nimiž budete moci komunikovat bez ohledu na zeměpisnou vzdálenost.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com