Proč se učit havajsky

Havajština je polynéský jazyk, původní řeč obyvatelů Havajských ostrovů. Na těchto ostrovech je i oficiálním jazykem. Přesto patří mezi jazyky ohrožené, které mají stále méně praktických uživatelů. Již před mnoha jej totiž začala vytlačovat angličtina.

Na Havajské ostrovy cestují každoročně tisíce lidí za krásnými plážemi, výbornými podmínkami pro surfování a nádherným výhledem. Velký zájem je i o původní havajskou kulturou, se kterou místní obyvatelé rádi turisty seznamují. Všichni asi známe pozdrav „Aloha“, jímž havajské dívky spolu s věncem místních květů vítají nově příchozí. Známé je i slovo „hula“, označující tradiční havajský tanec. Hlouběji však zná havajštinu jen málokdo.

V současné době každopádně zažívá havajština obnovení své popularity. Havajci se s její pomocí vracejí ke svým kořenům, vyučuje se i na místních školách. Pro turisty existují učebnice se základy havajského jazyka. Dostupné jsou i speciální softwarové nástroje a on-line kurzy pro studium havajštiny. Studium tohoto jazyka pomůže turistům proniknout hlouběji do havajské kultury a historie.

Cesta na Havaj je pro mnohé z nás životní událostí a právě díky studiu havajštiny si ji můžeme lépe užít. I když tímto jazykem již příliš mnoho lidí nemluví, nese obrovské kulturní dědictví, které bychom si neměli nechat ujít.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com