Proměny koučingu

Rychlý růst trhu s koučingem a jeho téměř nulová regulace znamenají, že je třeba jisté opatrnosti. Dostáváme se ke konci období, kdy byl viděn jen jako nutnost pro vrcholový management, který ho bral stejně samozřejmě jako přidělení služebního auta.

Stále více firem vidí koučing jako nutný nástroj pro HR a potýká se s otázkou, jakým způsobem vybírat externí kouče. Využívání externistů je ale velice nákladné, takže se mnoho firem snaží o interní řešení – mimo jiné i proto, že si uvědomují, že spolu s koučem, odcházelo z firmy příliš mnoho cenných informací.

Další faktor proměny koučování je vzrůstající počet akademických institucí, které přinášejí řadu kurzů. Téměř všichni se ale shodují na tom, že nalezení kvalitních koučů je obtížné – téměř nulová regulace na trhu, spolu s nepřehlednou terminologií, jsou značně matoucí.

Oddělení HR by mělo hrát klíčovou roli v selekci koučů, designu a managementu jejich programů, stejně jako v prověřování jejich kvalit. European Mentoring and Coaching Council (Evropská rada pro koučing a poradenství) již vyvíjí mezinárodní koncept výcvikových standardů a vydávání přehledných odborných kvalifikací.

Shell Exploration and Production Europe je jedna z firem, které vytváří databáze preferovaných koučů.

Profesionalismus ale není o vytvoření jediné kvalifikace a tvrzení: „Takhle má vypadat správný kouč“. Je to vytvoření obecnější osnovy a probírání klíčových prvků, které jednotlivé specifické případy vyžadují.

-av-
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management