Šance pro ty, kteří nevlastní výuční list

Nedostatek některých kvalifikací na trhu práce by mohl pomoci vyřešit nový systém uznávání kvalifikací, který pomůže při hledání práce lidem, kteří práci v oboru zvládají na jedničku, ale nemají v něm výuční list.

Pokud řemeslník nevlastní výuční list, nemůže si založit vlastní živnost a i najít práci je pro něj komplikovanější. Od srpna vstoupil v účinnost Zákon č. 179/2007 o uznávání výsledků dalšího vzdělávání, který umožňuje lidem bez výučních listů získat potvrzení o jejich klasifikaci, a postavit je tak na úroveň těch, kteří ho vlastní.

Systém je zatím omezen jen na kvalifikace do úrovně vyučení, v příštím roce by se měl rozšířit i na maturitní obory. Seznam profesí, kterých se uznávání kvalifikací týká, uvádí registr Národní soustavy klasifikací.

Systém uznávání kvalifikací by do budoucna mohl pomoci řešit nedostatek některých kvalifikací na trhu práce, usnadnil by získat kdykoliv během života jinou kvalifikaci či získat kvalifikaci, pro kterou dnes neexistuje příslušná vzdělávací instituce.

Zájemce, který se rozhodne pro uznání své kvalifikace, se přihlásí u autorizované osoby, která bude většinou působit ve škole nebo učilišti, kde se požadovaný obor vyučuje. Přidělený konzultant mu pak pomůže zjistit, jak na tom se svými dovednostmi a znalostmi skutečně je, a zda si před zkouškou nemá ještě nějakou část vzdělání doplnit. Pak už následuje samotné přezkoušení před komisí.

-hp-
Zdroj: Peníze.cz - český server s informacemi z oblasti finančnictví, obchodování a investic
Zobrazit přehled článků ze zdroje Peníze.cz