Šest mýtů o kreativitě

Kreativita. V současnosti skoro neexistuje programové prohlášení, které by ji nehlásalo, nebo manažer, který by ji nevelebil. Ale přes veškerou pozornost, kterou si kreativita získala v posledních letech, víme jen velmi málo o každodenní inovaci na pracovišti. Kde se berou průlomové myšlenky? Jaký druh prostředí je podněcuje? Co mohou manažeři udělat pro stimulaci kreativity? Teresa Amabile, která vede útvar podnikatelského managementu na Harvardské obchodní škole, se těmito otázkami zabývá již 30 let. Její tým se stále pročesává výsledky dlouholetého výzkumu kreativity, ale již nyní vyvrátil některé dlouhotrvající domněnky o inovaci na pracovišti. Teresa Amabile uvádí v rozhovoru pro Fast Company šest udržovaných mýtů o kreativitě:
1. *Kreativita vychází z kreativních typů* – výzkum prokázal, že kdokoli s normální inteligencí je schopen určitého stupně kreativní práce. Kreativita závisí na mnoha věcech – zkušenostech, dovednostech, talentu, schopnosti myslet novými způsoby a schopnosti prorazit nekreativní období sucha.
2. *Peníze jsou motivačním činitelem kreativity* – peníze nejsou všechno, podle výzkumu lidé přikládají mnohem větší význam pracovnímu prostředí, které kreativitu podporuje, cenní si jí a rozpozná ji.
3. *Kreativitu pohání časová tíseň* – výzkum ukázal, že lidé jsou naopak nejméně kreativní, když bojují s časem, protože se nemohou problémem zabývat do hloubky. Kreativita vyžaduje jistou inkubační dobu.
4. *Strach a smutek urychlují průlom* – dlouho přetrvával názor, že umělci a spisovatelé nejlépe tvoří v depresi, ale výzkum to neprokázal. Naopak zjistil, že kreativita je pozitivně spojena s radostí a láskou a negativně s hněvem, strachem a úzkostí. Jeden den štěstí často předpovídá další den kreativity.
5. *Soutěžení (konkurence) ubíjí spolupráci* – podle výzkumu kreativita přichází, když lidé ve skupině soutěží. A nejkreativnější týmy jsou zároveň ty, které si také věří, sdílejí informace a diskutují o nápadech.
6. *Usměrňující organizace je kreativní organizace* – opak je pravdou, kreativita nejvíce trpí v průběhu snižování stavu a restrukturalizace.

-ba-
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company