Sociální média ve vzdělávání

Využití sociálních médií v oblasti vzdělávání zaměstnanců není jako tradiční e-learning. Zaměstnanci mohou díky sociálním médiím najít, vytvářet a sdílet vlastní vzdělávací obsah a budovat své znalosti interaktivním propojením s ostatními. Firmy tak začínají propojovat osvědčené vzdělávací metody se sociálními médii, aby umožnily přístup k bohaté variantě e-learningu. Článek popisuje několik řešení, která firmy již zavedly.

- Sociální sítě. On-line sociální sítě slouží k vytváření profilů zaměstnanců a sdílení informací o nich. V rámci této sítě se tak stávají „přáteli“, kteří se poznávají čtením, reagováním na sebe a posloucháním toho, co říkají ostatní. Je to efektivní nástroj pro budování vztahů, který využívá například americká letecká společnost JetBlue.

- Technologie ukazující přítomnost. Komunikační služby jako instant messaging, textové zprávy nebo VoIP ukazují přítomnost uživatelů – například upozorňují, když se někdo přihlásí, je nebo není dostupný. To může sloužit jako efektivní vzdělávací nástroj pro zaměstnance, kteří potřebují okamžitou zpětnou vazbu. Tak například společnost IBM umožňuje svým zaměstnancům, aby se mohli okamžitě spojit s odborníky, když potřebují radu.

- Nástroje wiki. Umožňují vytváření a editování webových stránek různými lidmi prostřednictvím webového prohlížeče. Uživatelé tak mohou přidávat vlastní obsah v podobě dokumentů, stránek, hodnocení, komentářů apod. Ve společnosti Sun Microsystems se tyto nástroje s úspěchem využívají při náboru a zapojování nových zaměstnanců.

- Blogy. Dávají zaměstnancům možnost publikovat obsah v podobě textu, obrázků, videa i audia. Umožňují také interakce s odborníky, obsahy, kolegy i managementem. Ve společnosti HP používají například blogy, které kombinují formální a neformální metody učení tím, že umožňují sdílené autorství oddělení vzdělávání a rozvoje, prodejců kurzů a odborníků z celé organizace.

- Video. Video umožňuje e-learningu překročit jednoduchý text a grafiku. Zaměstnancům k tomu stačí digitální videokamery nebo webové kamery zabudované v počítačích či mobilních telefonech. IBM tak například vytváří vlastní knihovnu podobnou YouTube, v níž mohou zaměstnanci sdílet audio a videozáznamy.

-kk-
Zdroj: Chief Learning Officer - americký časopis a server pro manažery vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chief Learning Officer