Specialista nebo všestranný personalista?

Uchazeči o práci v lidských zdrojích se často ptají, zda si vybrat všeobecné zaměření nebo se stát specialistou. Podle autorky to závisí na několika věcech. Zde je pět otázek, které byste si měli položit, než zvolíte svou cestu v HR:
- Jste typ člověka, který potřebuje velkou rozmanitost v práci? Jestli vás nudí dělat stejnou věc dvakrát, pak by vám nejspíš vyhovovalo všeobecné zaměření.
- Jak dobře reagujete na nepředvídatelnost? Pokud budete všeobecného zaměření, často začnete jednu věc a skončíte něčím úplně jiným. Některým lidem to vadí, protože to vypadá, že nikdy nedokončí úkol, jiným to přináší radost.
- Jste orientovaní na detaily? Většina pozic specialistů vyžaduje velkou orientaci na detaily. Specialisté jsou odborníky na určitou oblast a lidé od nich vyžadují zasvěcené odpovědi na své otázky.
- Jaká podle vás bude ekonomika v budoucnu? Pokud je ekonomika silná, specialisté v určitých oblastech (například náboru) mohou zbohatnout. Ale jestli ekonomika změní směr? Všeobecné zaměření je do jisté míry nezávislé na vlivech poklesu ekonomiky.
- Jaké jsou vaše dlouhodobé kariérové cíle? Pokud je vaším cílem otevřít si vlastní personálně poradenskou firmu, uvažujte o věnování určitého času každé speciální disciplíně. Pokud chcete řídit personální oddělení menší firmy, měli byste zvolit cestu všeobecného zaměření.

-ba-
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com