Specifika školení obchodníků

Ilustrační snímek

Kolikrát jste si již řekli, že obchodníci jsou prostě jiní... Specifičnost této skupiny zaměstnanců se promítá i do přístupů, které je třeba zvolit pro její vzdělávání. Jak jsou jiní a jaké přístupy zvolit? Odpovědi na tyto otázky přinesl server Trainingmag.com.

Čas strávený na školení většinou stojí obchodníky peníze

Mohli by totiž být se zákazníky a vydělávat peníze na své provize. Je proto třeba prezentovat jim školení tak, aby viděli přínos, který se odrazí na jejich jednání se zákazníky, a tudíž i příjmech.

Obchodníci přizpůsobují svůj časový rozvrh zákazníkům

Schůzka s důležitým klientem je pro zásadnější než školení, které probíhá ve stejnou dobu. Snažte se proto předem domluvit na termínech školení s jejich manažery a zajistit, aby manažeři vedli své obchodníky k dodržování termínů školení.

Obchodníci zadržují negativní emoce při jednání se zákazníky

Školení tak může být jedna z mála příležitostí, jak místo přijímání nových informací ventilovat nahromaděnou frustraci. Zde je opět třeba spolupracovat s manažery obchodníků. Ti by jim měli připomínat, proč je školení důležité a proč mu věnovat plnou pozornost.

Většina obchodníků má zkušenosti z jiných firem

Základními školeními tudíž již prošli. Vaším úkolem je proto zajišťovat taková školení, která jim skutečně pomohou v práci. Nejúčinnější jsou praktické ukázky.

Obchodníci většinou pracují sami

Příliš často se tudíž společně nesejdou a školení pro ně může být příležitost, jak si popovídat. Zakomponujte proto do školení přestávky a trvejte na tom, aby mimo ně účastníci dávali pozor.

Obchodníci kladou složité otázky

Jsou zvyklí na komunikaci se zákazníky, kteří mívají velmi složité otázky, sami však často neumějí odpovědět. Proto ani vy nemusíte znát všechny odpovědi. Měli byste je však umět dohledat a dodat příště.

-kk-

Zdroj: Training Magazine - portál předního amerického časopisu o vzdělávání a profesionálním rozvoji
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Magazine